RECEPT
Kolač s pomarančo in grenivko
Pomaranče se pogosto pojavljajo v receptih za različne sladice; tokrat smo dodali še grenivko, ki bo kolaču dala grenkast okus
Odpri galerijo
Iz citrusov, zlasti pomaranč, lahko pripravimo številne sladice. Dodamo jih v sadno solato, z rezinami okrasimo torte in kolače, limonina ali pomarančna lupina dajeta pecivu značilno aromo. Tu velja pozornost, da uporabimo le lupine, ki so primerne za uživanje, kar praviloma piše na embalaži.
Malo manj so v receptih zastopane grenivke, saj, roko na srce, grenek okus marsikoga odvrne. Komur je všeč, pa je nalašč zanj recept za kolač, v katerem smo uporabili sok grenivke. V kombinaciji s pomarančo dobimo prefinjen grenko-sladek okus, ker bomo kolač s sokom tudi prelili, bo ravno prav sočen. Da bo še slajši, ga lahko prelijemo s stopljeno čokolado.
Za 4 osebe:
6 jajc
150 g moke
100 g masla
100 g sladkorja
2 veliki pomaranči
2 grenivki
ščepec soli
žlica krušnih drobtin
Iz pomaranč in grenivk iztisnemo sok. Jajca, sladkor in sol penasto umešamo. Maslo raztopimo na majhnem ognju, ko se malce ohladi, ga nežno vmešamo v stepena jajca s sladkorjem. Dodamo polovico soka in počasi premešamo. Na koncu vmešamo še moko. Dodajamo jo postopoma, da se ne naredijo grudice.
Kalup za torto namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Maso vlijemo v kalup in enakomerno razporedimo. Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Ali je pečen, preverimo z zobotrebcem, zunaj pa mora dobiti temno rumeno barvo. Biskvit ohladimo in prelijemo s preostalim sokom.
6 jajc
150 g moke
100 g masla
100 g sladkorja
2 veliki pomaranči
2 grenivki
ščepec soli
žlica krušnih drobtin
Iz pomaranč in grenivk iztisnemo sok. Jajca, sladkor in sol penasto umešamo. Maslo raztopimo na majhnem ognju, ko se malce ohladi, ga nežno vmešamo v stepena jajca s sladkorjem. Dodamo polovico soka in počasi premešamo. Na koncu vmešamo še moko. Dodajamo jo postopoma, da se ne naredijo grudice.
Kalup za torto namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Maso vlijemo v kalup in enakomerno razporedimo. Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Ali je pečen, preverimo z zobotrebcem, zunaj pa mora dobiti temno rumeno barvo. Biskvit ohladimo in prelijemo s preostalim sokom.
Malo manj so v receptih zastopane grenivke, saj, roko na srce, grenek okus marsikoga odvrne. Komur je všeč, pa je nalašč zanj recept za kolač, v katerem smo uporabili sok grenivke. V kombinaciji s pomarančo dobimo prefinjen grenko-sladek okus, ker bomo kolač s sokom tudi prelili, bo ravno prav sočen. Da bo še slajši, ga lahko prelijemo s stopljeno čokolado.