NERESNICE

Deset mitov o spermi, ki jim morate prenehati verjeti

V povezavi z moškimi spolnimi celicami obstaja nemalo prepričanj, ki so daleč od resnice.
Fotografija: Obstaja veliko mitov, povezanih s spermo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Obstaja veliko mitov, povezanih s spermo. FOTO: Thinkstock

Povprečen moški med enim izlivom izloči od 39 do 929 milijonov spolnih celic, brez katerih seveda ni mogoče spočeti novega življenja. Koliko pa v resnici veste o spermi? Kot je povedal klinični raziskovalec pri fundaciji Felnett Health Research Damian Jacob Sendler, obstaja veliko z njo povezanih mitov in neresnic. Tu je nekaj najpogostejših.

Mit: S tekočino, ki se iz penisa izloči pred izlivom, ni mogoče zanositi

V večini primerov so v tekočini, ki se med spolnim odnosom izloči pred samim izlivom, prisotne moške spolne celice, kar pomeni, da lahko privede do zanositve. Prav to je odgovor, zakaj prekinjeni spolni odnos ni primerna zaščita pred nezaželeno nosečnostjo.

Mit: Sperma ima visoko hranljivo vrednost

Žal nanjo ni mogoče gledati kot na vitaminski dodatek. Res je, da so v njej zastopane fruktoza, beljakovine in druge hranljive snovi, a ne v tolikšni meri, da bi kakor koli vplivale na zdravje in količino energije tedaj, ko med oralnim seksom njegov izloček steče po grlu tistega, ki ga razvaja.

Mit: Sperma lahko na spodnjem perilu, rjuhah in brisačah preživi več dni

Moške spolne celice lahko na omenjenih površinah preživijo le nekaj trenutkov. Ko pride z njimi v stik, se namreč semenska tekočina posuši, v njej prisotni spermiji pa odmrejo. Preživijo le v primernem okolju, torej v ženskem telesu, kjer ostanejo dejavni tudi do pet dni. Nezaščiteni seks med menstruacijo, če ne nameravate zanositi, ni priporočljiv, saj lahko tedaj, ko menstruacija mine, še dejavna spolna celica oplodi jajčece.

Mit: Kakovost sperme ostaja vse življenje enaka

Res je sicer, da lahko moški spočnejo novo življenje, vse dokler njihovo telo proizvaja spermo, in v nasprotju z ženskami lahko postanejo starši tudi v kasnejšem obdobju življenja, vendar se kvaliteta spolnih celic z leti pri njih spreminja. »Sperma v moškem telesu nastaja vse življenje, a dokazano je, da s staranjem njena kakovost upada, s tem tudi možnost za oploditev,« je povedal Sendler in dodal, da obstaja večje tveganje za genske motnje pri otrocih, katerih očetje so starejši od 50 let, kar je povezano z abnormalnostjo njihovih spolnih celicah, ki z leti narašča.

Mit: S prehrano ni mogoče vplivati na spermo

Zdrava prehrana vpliva na splošno zdravje in tudi na kvaliteto semenske tekočine. »Neprimerna prehrana z veliko sladkorja in nasičenih maščob, pretiravanje z alkoholom in drugimi nezdravimi razvadami negativno vplivajo na moške spolne celice, kar pomeni, da se pod vplivom zdravju neprijaznih navad in neprimerne prehrane gibajo počasneje,« opozarja Sendler. 
Kaj pa vpliv hrane na okus? Tudi tu je mogoče potegniti vzporednico. Obstaja povezava med določenimi živili in okusom sperme, vendar je sprememba v okusu komaj opazna. 

Mit: Količina sperme je povezana s tem, kako močno nekdo med seksom uživa

To je pogost mit. Neredki verjamejo, da telo tedaj, ko moški med spolnim odnosom močno uživa, proizvede več semenske tekočine ter seveda obratno, a to ne drži. Količina semenske tekočine je v največji meri pogojena s časom od zadnjega izliva. Če je od njega minilo manj časa, telo ni povsem obnovilo zalog, kar pomeni, da bo semenske tekočine ob izlivu manj, ni pa to povezano s spolnimi užitki.

Mit: Moške spolne celice plavajo naravnost proti jajčecu

Res je, da je njihov cilj jajčece, vendar proti njemu ne plavajo v ravni linji, temveč uberejo kar nekaj stranpoti. »Moške spolne celice plavajo v različnih smereh in zaradi značilnega repka večkrat spremenijo smer potovanja,« pojasnjuje strokovnjak in dodaja, da se prav s tem začne naravni izbor. Tista, ki kljub vsem stranpotem in različnim smerem gibanja prva pride do jajčeca, je nedvomno dovolj kvalitetna, da zasluži naziv zmagovalca.«

Mit: Gostejša sperma pomeni boljšo plodnost

Tekstura moške spolne tekočine praviloma ni povezana s plodnostjo. Čeprav so nekateri zaskrbljeni zaradi redkejše semenske tekočine, to ne pomeni nujno, da niso sposobno spočeti novega življenja. Gostota semenske tekočine je po besedah Sandlerja pogojena s številnimi dejavniki, med drugim z dolžino stimulacije pred izlivom. Če do ejakulacije pride hitreje, je semenska tekočina običajno redkejša, a to ne pomeni, da je v njej manj spolnih celic.

Mit: Število spolnih celic najbolj vpliva na plodnost

Tudi s tem se strokovnjak ne strinja. »Pomembnejša od števila moških spolnih celic je njihova kvaliteta. Če gre za zdrave in gibljive spolne celice, bodo dosegle cilj ne glede na to, v kolikšnem številu se nahajajo v semenski tekočini.«

Mit: Spodnje perilo ne vpliva na kakovost sperme

Ne bo držalo. Kajti kot je povedal znanstvenik, imajo tesno spodnje perilo in prav takšna oblačila negativen vpliv na zdravje in kakovost moških spolnih celic. Spermiji za svoje zdravje potrebujejo določeno temperaturo. Kadar so moda zaradi preozkih oblačil tesno ob telesu, se ta poviša, s tem je ogrožena kvaliteta moških spolnih celic. Iz enakega razloga za moške niso priporočljive dolge vroče kopeli, ogrevani sedeži v avtomobilih in drugi dejavniki, pod vplivom katerih se temperatura v modih znatno poviša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije