VITAMINOZA

D-vitamina nam primanjkuje

Pozimi je s tem vitaminom optimalno preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih.
Fotografija: Pozimi nismo dovolj izpostavljeni soncu. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pozimi nismo dovolj izpostavljeni soncu. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Vitamin D ima več vlog pri normalnem delovanju človeškega telesa, pomemben je za zdravje kosti in normalno delovanje imunskega sistema. Poleti potrebe telesa po njem pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, na primer s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz, jeseni in pozimi pa je njegov ključni vir prehrana.

Jajce je dober vir vitamina D.
Jajce je dober vir vitamina D.
Ker preskrbljenost odraslih prebivalcev z vitaminom D v Sloveniji doslej ni bila obširneje proučena, so na Inštitutu za nutricionistiko v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana izvedli obsežno vseslovensko raziskavo Nutrihealth. V njej je sodelovalo 280 ljudi, starih od 18 do 74 let.

Preskrbljenost z D-vitaminom so raziskovalci določali na osnovi laboratorijskih analiz vzorcev krvi. Rezultati so pokazali precejšnja sezonska nihanja: med novembrom in aprilom približno štiri petine odraslih prebivalcev ni bilo zadostno preskrbljenih s tem vitaminom, med majem in oktobrom je bilo precej bolje. Prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko, vodja projekta, pojasnjuje: »Pokazale so se velike razlike pri preskrbljenosti odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D v različnih letnih časih. Rezultati kažejo, da med novembrom in aprilom približno štiri petine odraslih prebivalcev ni zadostno preskrbljenih z njim, približno 40 odstotkov pa je imelo celo tako nizko serumsko koncentracijo, da bi že lahko predstavljala tveganje za pomanjkanje. Še bolj skrb vzbujajoči so rezultati vrednotenja z upoštevanjem strožjih priporočil mednarodnega Združenja za endokrinologijo, ki kažejo, da je pozimi z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih.«


V vseh skupinah odraslih prebivalcev je bila v jesensko-zimskem obdobju pojavnost nezadostne preskrbljenosti z vitaminom D višja od 70 odstotkov.

Najpomembnejše prehranske vire D-vitamina v uravnoteženi prehrani predstavljajo različna živila živalskega izvora, npr. ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, rastlinska živila ga vsebujejo, kadar gre za obogatene izdelke. Posameznik lahko do neke mere že z rednim vključevanjem teh živil v priporočeni pogostosti in količini prispeva k boljši preskrbljenosti z njim. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije