IMA 92 LET

Znani milijarder se bo upokojil, njemu bo predal vodenje

George Soros vodenje fundacije predaja sinu Alexu. Ta bo na volitvah v ZDA 2024. podprl demokrate.
Fotografija: George Soros s sinom Alexom FOTO: Alex Soros/Twitter/Reuters
Odpri galerijo
George Soros s sinom Alexom FOTO: Alex Soros/Twitter/Reuters

Ameriški poslovnež in filantrop madžarskega rodu, 92-letni George Soros, se je odločil, da se upokoji in vodenje svoje 25 milijard dolarjev (23 milijard evrov) vredne fundacije preda 37-letnemu sinu Alexu. Ta naj bi nadaljeval očetov boj za volilne pravice manjšin, pravico do splava in enakopravnost spolov.

Alex Soros ni naklonjen možnosti vrnitve nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa v Belo hišo, na volitvah leta 2024 namerava podpreti demokrate. »Čeprav bi rad umaknil denar iz politike, bomo morali, dokler to počne druga stran, to početi tudi mi,« je dejal za Wall Street Journal.

Sorosova neprofitna fundacija Open Society Foundations (OSF) na leto nameni približno 1,5 milijarde dolarjev skupinam, ki podpirajo človekove pravice in pomagajo graditi demokracije po vsem svetu. Fundacija sredstva namenja tudi univerzam in drugim izobraževalnim organizacijam. V zadnjih treh desetletjih je Soros za izobraževanje in socialno pravičnost namenil več kot 32 milijard dolarjev (30 milijard evrov).

Njegov odbor za politično akcijo (Democracy PAC) je med drugim podprl volilne kampanje okrožnih tožilcev in drugih pravosodnih uradnikov, ki si prizadevajo za skrajšanje zapornih kazni in rasne pristranskosti v pravosodnem sistemu.

George Soros je zaradi političnega vpliva, ki ga je dosegel prek svojega bogastva, priljubljena tarča desničarskih skupin in politikov, tako v vzhodni Evropi kot v ZDA. Ameriški milijarder, ki se je rodil na Madžarskem, je leta 2018 umaknil svojo fundacijo iz te države, potem ko je postala tarča predsednika vlade Viktorja Orbana.

Soros si je premoženje ustvaril v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja kot upravitelj hedge skladov. Ena sama stava, namreč da bo britanski funt leta 1992 padel, je njegovemu skladu prinesla več kot milijardo dolarjev dobička. Po padcu berlinskega zidu leta 1989 se je njegova filantropija osredotočila na krepitev demokracij v nekdanjem sovjetskem bloku, kasneje pa tudi na podporo liberalni demokraciji po vsem svetu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije