ANKETA

Vsak peti prepričan, da je holokavst mit

Večino informacij mladi Američani, ki so sodelovali v anketi, dobijo z družbenega omrežja tiktok, ki je raj za teoretike zarot
Fotografija: Starejši od 65 let ne dvomijo, da so se grozote res dogajale. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
Starejši od 65 let ne dvomijo, da so se grozote res dogajale. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

O GROZOTAH vojn, predvsem druge svetovne, se učijo ljudje po vsem svetu, večinoma že v osnovnih šolah, kljub temu pa je nedavna raziskava, ki so jo izvedli v Združenih državah Amerike, pokazala, da je kar vsak peti Američan med 18. in 29. letom starosti prepričan, da je holokavst mit, torej nekaj, kar se ni zgodilo. 

Še več je takšnih, ki verjamejo, da so nacisti med vojno množično pobijali Jude, a da vse skupaj najverjetneje ni bilo tako zelo hudo, kot je mogoče prebrati v zgodovinskih knjigah, pripovedovanja ljudi pa da so močno pretirana.

Presenetljivo je tudi dejstvo, da je večina od 1500 ljudi, ki so sodelovali v anketi ter izrazili dvom ali celo popolno zanikanje holokavsta, po politični prepričanosti demokratov, čeprav so k teorijam zarot običajno bolj nagnjeni republikanci. In vir informacij, od koder omenjeni mladi dobivajo večino informacij, ki so jih napeljale k takemu razmišljanju, je pravo leglo teorij zarote.

Kar 32 odstotkov jih je namreč priznalo, da novice o aktualnih in preteklih dogodkih dobijo večinoma z družbenega omrežja tiktok in jim tudi zaupajo. Bolj kot informacijam, ki jih dobijo v šoli ali uveljavljenih medijih. V starostni skupini med 30. in 44. letom je tistih, ki so prepričani, da je holokavst le mit, že bistveno manj, zgolj dva odstotka, starejši od 65 let ne dvomijo o tem, da so se nacistične grozote zares dogajale, le dva odstotka pa je takšnih, ki dopuščajo možnost, da so bila pričevanja pretirana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije