OMEJILI SO CENE

Včasih smo hodili nakupovat v Avstrijo in Italijo, bomo zdaj na Hrvaško?

Hrvaška vlada je omejila cen mnogih živil.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Andrey_popov, Shutterstock
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Andrey_popov, Shutterstock

Hrvaška vlada je danes z odločbo o neposrednih ukrepih nadzora cen devetim prehrambnim izdelkom omejila cene. Cene živil (med njimi tudi olje, moka, sladkor, svinjina, perutnina in mešano mleto meso) je tamkajšnja vlada omejila za več kot 30 odstotkov, da bi prebivalcem pomagala ublažiti težavno obdobje. Na Hrvaškem se tako kot v večini evropskih držav spopadajo s skokovito rastjo cen energentov in hrane.

Po vladni odločitvi najvišja maloprodajna cena za sončnično olje na liter ne sme preseči 2,12 evra, medtem ko je neto marža trgovca največ pet odstotkov. Najvišja maloprodajna cena trajnega mleka 2,8 na liter ne sme biti višja od 0,98 evra, marža pa ne višja od petih odstotkov. Beli sladkor ne sme stati več kot 1,06 evra na kilogram, marža pa se omejuje na največ en odstotek. Za kilogram gladke moke tipa T-550 bo cena omejena na 0,80 evra, za tip T-400 ostro moko na kilogram 0,83 evra. 

Cena svinjskega vratu s kostmi se omejuje na 3,32 evra na kilogram, enaka cena bo za svinjsko pleče brez kosti. Mešano mleto meso bodo kupci lahko nabavili po ceni 4,38 evra na kilogram, medtem ko bo kupce cel piščanec stal 3,32 evra na kilogram.

Nove omejene cene živil na Hrvaškem. FOTO: Zaslonski posnetek
Nove omejene cene živil na Hrvaškem. FOTO: Zaslonski posnetek

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije