POLITIČNI PRITISK

V znak protesta proti direktorju odstopilo več novinarjev RTV

12 novinarjev je podalo odpoved.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock

BRATISLAVA – Ducat vidnejših novinarjev slovaške javne radiotelevizije (RTVS) je v četrtek v znak protesta proti generalnemu direktorju Jaroslavu Rezniku sočasno podalo odpoved. Obtožili so ga cenzure in izvajanja političnega pritiska na zaposlene. Slovaški predsednik Andrej Kiska je izjave o vmešavanju v delo novinarjev označil za zelo resne. Novinarji so ob tem sporočili še, da so se za odhod odločili bolj zaradi profesionalizma in novinarske časti kot pa zaradi osebnih sporov z vodstvom. Dodali so, da so leta soustvarjali podobo javnega servisa in delali pri projektu, v katerega verjamejo. Novo vodstvo pa je po njihovih besedah uničilo njihovo delo, razbilo novinarsko ekipo in jih kaznovalo zaradi njihovih mnenj, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Vodstvo odhod obžaluje

Z RTVS so sporočili, da obžalujejo odhod novinarjev, vendar spoštujejo njihovo odločitev. Javnosti so zagotovili, da bo televizija delovala nemoteno. V predsednikovem uradu so medtem zapisali, da gre za novo slabo novico za kakovost javnega servisa in posledico napetih razmer na RTVS. Te se sicer ne izboljšujejo, ampak še poslabšujejo, so poudarili. »Zaupanje v servis RTVS se je zaradi dela novinarjev, ki so zdaj dali odpoved ali ki jim vodstvo pred tem ni podaljšalo pogodb, krepilo. Nesprejemljivo je, da vmešavanje vodstva in politikov zmanjšuje to zaupanje. Javni servis ne pripada njegovemu direktorju ali stranki, ki ga je imenovala,« je dejal predsednik.

Reznik je bil v slovaškem parlamentu za generalnega direktorja RTVS potrjen avgusta lani, čemur so nato sledile številne odpovedi, več novinarjev pa so tudi odpustili. Nekdanjega vodjo agencije Tasr obtožujejo, da je blizu desničarske populistične stranke Slovaška nacionalna stranka.

Novinarje označil za pristranske

Generalni direktor je v preteklosti številne novinarje označil za neprofesionalne in politično pristranske. Zatrdil je, da želi oživiti vlogo javne radiotelevizije kot medija, namenjenega javnosti, ki bo predstavljalo raznolika mnenja. Maja je okoli 200 novinarjev izrazilo solidarnost s kolegi, ki jih je Reznik kritiziral.

Organizatorji protestov, ki jih je spodbudil umor slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka, so medtem generalnega direktorja RTVS pozvali k večji transparentnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije