POTRES

Novo močno tresenje tal v Zagrebu, trajalo je nekaj sekund

Mestne oblasti naj bi danes razglasile stanje naravne nesreče v Zagrebu.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Nov, močan potres so prebivalci Zagreba občutili ob 11. uri in 12 minut. Kot poroča Index, je trajal nekaj sekund. Hrvaška seizmološka služba je sporočila, da je bil potres 3,3 stopnje po Richterju. Središče je bilo na globini deset kilometrov, epicenter pa štiri kilometre severno od Zagreba.
 

V nedeljo potres magnitude 5,5

Po nedeljskem potresu z magnitudo 5,5 so danes do 3. ure zabeležili še 37 šibkejših popotresnih sunkov, med katerimi jih je bilo nekaj z magnitudo med tri in pet. V nedeljskem potresu je bilo 27 ljudi poškodovanih, med njimi 18 huje, 12 so jih oskrbeli v bolnišnicah, je danes pojasnil hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Najhuje je bilo v porušenem domu sredi Zagreba poškodovano dekle, rojeno leta 2004. Njeno stanje je še vedno kritično, je dejal Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. V enem od zagrebških študentskih domov so namestili 59 oseb, ki se niso mogle vrniti v svoja uničena stanovanja.

Velika gmotna škoda

Izpostavil je, da je potres povzročil tudi veliko gmotno škodo, posebej v središču mesta, v katerem je večina poslopij starejša od 100 let. Poškodovanih je najmanj 250 stanovanjskih in kulturnih objektov, strokovnjaki pa še vedno pregledujejo poslopja, je dodal. Državljane je opozoril, naj se ne sprehajajo v bližini poškodovanih objektov. Ponoči so bile okrepljene tudi policijske patrulje v središču mesta. Incidentov niso zabeležili, je še dejal notranji minister.

Za odpravljanje posledic potresa bodo danes na teren poslali dodatnih 300 hrvaških vojakov, ki bodo pomagali pristojnim mestnim službam. V nedeljo so pri odstranjevanju ruševin pomagali številni prostovoljci, med njimi več sto pripadnikov navijaške skupine nogometnega kluba Dinamo Bad Blue Boys.


Božinović je pozval državljane, naj bodo previdni, glede na to, da je Zagreb na seizmološko aktivnem območju, na katerem so v manj kot 24 urah po prvem potresu zabeležili 37 popotresnih sunkov. Izrazil je upanje, da ne bo potrebe po dodatni pomoči reševalnih služb.

Stanje naravne nesreče

Mestne oblasti naj bi danes razglasile stanje naravne nesreče v Zagrebu, poročajo hrvaški mediji.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije