NI NAPADEL

V zadnjem hipu preklical napad na Iran

Predsednik ZDA le upošteval svetovalce. Vojaška letala so bila že v zraku.
Fotografija: Trump si je zadnji trenutek premislil. FOTOGRAFIJi: Reuters
Odpri galerijo
Trump si je zadnji trenutek premislil. FOTOGRAFIJi: Reuters

WASHINGTON – Po političnem prerekanju in nazadnje grožnjah, ko so ZDA v zaliv poslale letalonosilko, je sodu izbila dno iranska sestrelitev brezpilotnega ameriškega letalnika. Ameriška vojska v zalivu je po sestrelitvi dobila ukaz, naj se pripravi za napad. Bojne ladje so zavzele položaje in letala so vzletela proti Iranu.
Ameriški lovci se vračajo na letalonosilko po preklicanem napadu.
Ameriški lovci se vračajo na letalonosilko po preklicanem napadu.

Kot poročajo CNN in druge svetovne agencije, je ameriški predsednik Donald Trump že odobril napad na nekaj strateških tarč v Iranu, na muhi naj bi bili radarski sistem in raketna izstrelišča. Napad naj bi premišljeno izvedli včeraj zgodaj zjutraj še pred sončnim vzhodom, s čimer naj bi zmanjšali nevarnost za civiliste.

A Trump si je v zadnjem trenutku premislil in ga preklical. Zakaj natančno, še ni znano. Dejstvo je, da so vojaški napad po sestrelitvi brezpilotnega letala predlagali svetovalec za državno varnost John Bolton, zunanji minister Mike Pompeo in Gina Haspel, direktorica agencije Cia.

Toda kot namigujejo nekateri viri, je bil vojaški vrh ameriške vojske tokrat bolj previden. Nekateri najvplivnejši vojaški svetovalci naj bi opozorili, da bi lahko napad izzval nepredvidljivo reakcijo Irana, kar bi poslabšalo trenutne razmere, ki so vendarle še pod nadzorom. In ob nepredvidljivih potezah Irana bi lahko bili ogroženi strateški interesi in vloga ZDA v regiji.
Člana iranske revolucionarne garde varujeta naftna polja v Iranu.
Člana iranske revolucionarne garde varujeta naftna polja v Iranu.

Zlasti nekateri predstavniki demokratov so vseskozi opozarjali, da bi se lahko ZDA z nepremišljenim, čeprav menda le opozorilnim napadom zapletle v vojno z Iranom.

Kot poročajo, je Trump prek Omana opozoril Teheran o napadu, po drugi strani pa je iranskim voditeljem poslal jasno sporočilo, da ne želi vojne in da je pripravljen na pogovore. Iz Irana so sporočili, da jim je Trump dal malo časa za odgovor, hkrati pa so pojasnili, da o tem odloča njihov vodja ajatola Ali Hamenej.


Iranske oblasti so takoj priznale sestrelitev letalnika, češ da je letel v njihovem zračnem prostoru, ameriška vojska pa poudarja, da brezpilotnik ni preletel meje iranskega zračnega prostora. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije