KRIZA

V Švici kokain stane skoraj kot pivo: razmišljajo o legalizaciji

Švicarska prestolnica Bern želi zagnati pilotni projekt, s katerim bi legalizirali kokain za rekreativno uporabo, kar je en način radikalnega pristopa v boju proti drogam.
Fotografija: FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock Photo

V Švici je cena »najkakovostnejšega« kokaina skoraj prepolovila, oblasti pa razmišljajo o možnosti legalizacije oziroma za rekreacijsko uporabo te psihoaktivne snovi, pišejo tuji mediji.

Oblasti v Bernu so priznale, da »vojna proti mamilom ni uspela«. Razmišljajo se o pilotnem projektu, ki bi omogočil prodajo narkotikov razreda A za rekreativno uporab. Gre sicer za precej radikalen pristop, ki bi bil edinstven na svetu.

Parlament v Bernu je zamisel podprl, vendar se še vedno sooča z velikim odporom mestne, obenem pa to zahteva tudi spremembo državne zakonodaje. Nekateri politiki in strokovnjaki menijo, da popolna prepoved uporabe kokina doslej ni bila učinkovita pri spopadanju z uporabo kokaina v javnosti.

Predlog se zdaj nahaja v zgodnji fazi in temelji na nenehnih poskusih, da bi bila prodaja konoplje legalizirana. »Boj proti drogam je spodletel in preučiti moramo nove zamisli,« je dejala Eva Chen, članica bernskega sveta alternativne levice, ki je tudi podprla predlog.

Švica ima eno najvišjih ravni uživanja kokaina v Evropi. Cena kokaina se je v zadnjih petih letih po uradnih podatkih prepolovila, uporaba te nevarne droge pa narašča.

»Trenutno imamo v Švici veliko kokaina, po najnižjih cenah in najvišji kakovosti, kar smo jih videli doslej,« je poudaril namestnik direktorja švicarskega centra za odvisnosti Frank Zobel in dodaja: »Dozo kokaina lahko dobite za približno 10 frankov, kar je nekoliko več od cene piva.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije