MOČNO DEŽEVJE

V poplavah več kot 30 mrtvih, številni vozniki ostali ujeti v predoru

Silovito monsunsko deževje prizadelo Južno Korejo.
Fotografija: Reševalci iščejo preživele. FOTO: Kim Hong-ji, Reuters
Odpri galerijo
Reševalci iščejo preživele. FOTO: Kim Hong-ji, Reuters

Južno Korejo je prizadelo silovito monsunsko deževje s poplavami in zemeljskimi plazovi, v katerih je umrlo najmanj 35 ljudi, deset pa je pogrešanih. Hudourne vode so zalile predor v provinci Severni Chungcheong, kjer so številni ljudje ostali ujeti v avtomobilih. Bojijo se, da preživelih ni. Doslej so iz predora potegnili sedem trupel, potapljači pa še naprej iščejo žrtve. »Upanja ni več, a ne morem oditi,« je dejal starš enega od pogrešanih.

Po navedbah južnokorejskega notranjega ministrstva se poskušajo reševalci prebiti do več kot desetih avtomobilov, ki so obtičali v poplavljenem, 430 metrov dolgem predoru v mestu Cheongju. Hudourniški tok, ki se je odcepil od poplavljene bližnje reke, ga je zalil tako hitro, da niso mogli pobegniti. Najhuje prizadeta je provinca Severni Gyeongsang, kjer je v poplavah in zemeljskih plazovih umrlo 17 ljudi, devet pa je pogrešanih. Gre za hribovito območje, kjer so se sprožili številni plazovi.

Iz predora vlečejo le še trupla. FOTO: Kim Hong-ji, Reuters
Iz predora vlečejo le še trupla. FOTO: Kim Hong-ji, Reuters

Vremenoslovci še do srede napovedujejo močno deževje, meteorološka služba pa je opozorila, da so razmere izjemno nevarne. Že lani so Južno Korejo prizadele rekordne poplave, najhujše, odkar so pred 115 leti začeli meritve. Umrlo je več kot 10 ljudi.

Z obilnimi padavinami se že več dni spopada tudi Japonska. Lokalni mediji so poročali o najmanj šestih smrtnih žrtvah na jugozahodu države.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije