ŠESTI SVEŽENJ SANKCIJ

Evropska komisija članicam: uvedba embarga na vso rusko nafto

To bi storili postopoma. Sankcije morajo zdaj potrditi države članice.
Fotografija: Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji. FOTO: Kacper Pempel, Reuters
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji. FOTO: Kacper Pempel, Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije. Poleg tega komisija predlaga izključitev banke Sberbank iz sistema Swift.

»Predlagamo prepoved uvoza ruske nafte. To bo popolna prepoved vse nafte,« je danes v Evropskem parlamentu povedala von der Leynova. Komisija načrtuje postopno uvedbo embarga. Za surovo nafto naj bi veljalo šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta.

»Tako bomo okrepili pritisk na Rusijo, a obenem karseda zmanjšali kolateralno škodo za nas in naše partnerje po svetu,« je poudarila. »Ne bo lahko. Nekatere države članice so močno odvisne od ruske nafte, vendar to preprosto moramo storiti,« je še povedala.

Poleg tega se zavzemajo izključitev dodatnih treh bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Na ruskem bančnem trgu ima ta okoli 37-odstotni delež.

Povedala je še, da jr Evropska komisija tudi za prepoved oddajanja treh ruskih državnih televizij v EU. Za katere gre, ni sporočila.

Predlaga še uvrstitev visokih vojaških uradnikov in drugih posameznikov, »ki so zagrešili vojne zločine v Buči in so odgovorni za nečloveško obleganje Mariupola«, na seznam sankcij. »To pošilja pomemben signal vsem zločincem, vpletenim v vojno Kremlja: 'Vemo, kdo ste, odgovarjali boste',« je poudarila.

Poleg tega svetuje prepoved zagotavljanja storitev na področju računovodstva in svetovanja ruskim podjetjem.

»Z vsemi temi ukrepi ruskemu gospodarstvu onemogočamo možnosti za diverzifikacijo in modernizacijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je želel Ukrajino izbrisati z zemljevida. Jasno je, da mu ne bo uspelo. Nasprotno: Ukrajina je vstala v pogumu in enotnosti. Njegova država, Rusija, pa tone,« je von der Leynova še povedala v nagovoru evropskim poslancem.

Sankcije morajo zdaj potrditi države članice. Veleposlaniki članic pri EU imajo sankcije na dnevnem redu danes. Kdaj bo dosežen dogovor, je težko napovedati, saj je Madžarska napovedala veto na uvedbo embarga na nafto.

Ukrajini finančna pomoč po vojni

Predsednica komisije se je v nagovoru v parlamentu zavzela tudi za finančno pomoč Ukrajini po vojni. Najprej ji je treba zagotoviti kratkoročno ekonomsko podporo za soočanje z negativnimi posledicami vojne. Nato pa je v drugi fazi treba zagotoviti tudi obnovo države, saj da je uničenje veliko. Po njenih besedah je težko podati natančno oceno škode, vendar pa ekonomisti govorijo o več sto milijardah evrov.

»Evropa ima do Ukrajine posebno odgovornost. Z našo podporo lahko Ukrajinci obnovijo svojo državo za prihodnjo generacijo, zato danes predlagam, da začnemo pripravljati ambiciozen paket obnove za naše ukrajinske prijatelje,« je povedala. Ta paket mora po njenih besedah omogočiti obsežne naložbe zato, da bi zadostili potrebam in zagotovili potrebne reforme. Nasloviti mora tudi obstoječe slabosti ukrajinskega gospodarstva ter postaviti temelje za trajnostno dolgoročno rast. Ukrajini lahko pomaga tudi pri boju proti korupciji, prilagajanju zakonodaje evropskim standardom ter okrepitvi ukrajinske proizvodne zmogljivosti, je povedala von der Leynova.

»To bo prineslo stabilnost in gotovost, potrebni za to, da bo Ukrajina privlačna za neposredne tuje investicije. In ne nazadnje bo tlakovalo tudi pot ukrajinski prihodnosti v Evropski uniji,« je še poudarila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije