Ustavno sodišče BiH: Prepoved gibanja je kršitev ustave

Po oceni sodnikov bi sicer lahko imela ukinitev ukrepov negativne posledice za javno zdravje.
Fotografija: Sarajevo. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Sarajevo. FOTO: Leon Vidic

Ustavno sodišče BiH je danes razsodilo, da prepoved gibanja za osebe mlajše od 18 let in starejše od 65 let, ki so jo v BiH uvedli v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, pomeni kršitev ustave in ogroža temeljne pravice državljanov.

Ustavno sodišče BiH je razsojalo na podlagi več tožb, ki jih je prejelo od uvedbe prepovedi kakršnega koli izhoda iz doma za najmlajšo in najstarejšo skupino prebivalcev v državi, za nespoštovanje prepovedi pa so v BiH tudi zagrožene kazni. Podobne ukrepe so uvedli tudi v Srbiji.

V BiH so sicer edino izjemo dovolili pred desetimi dnevi, ko so upokojencem dovolili kratek odhod do banke za dvig pokojnin, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V razsodbi na podlagi tožbe skupine državljanov iz Federacije BiH je ustavno sodišče BiH ugotovilo kršitev pravice do svobode gibanja, kar zagotavljata tako ustava kot tudi evropska konvencija o človekovih pravicah, ter tudi, da ne »obstaja sorazmerno oziroma pravično ravnovesje med ukrepi, ki jih je sprejel krizni štab Federacije BiH, in javnim interesom zaščite javnega zdravja«.

Ustavni sodniki so tudi opozorili, da pristojne oblasti niso pojasnile, zakaj niso sprejele morebitnih milejših ukrepov, že sprejetih ukrepov tudi niso časovno omejile, sprejeta pa tudi ni bila obveza kriznega štaba, da redno preverja sprejete ukrepe in jih podaljšuje samo, če je to nujno potrebno.

Ocena: Ukinitev ima lahko negativne posledice za javno zdravje

Ustavno sodišče s svojo razsodbo ukrepov, za katere je razsodilo, da pomenijo kršitev ustave, ni razveljavilo, je pa pristojnim organom določilo petdnevni rok, da jih uskladijo z razsodbo. Ob tem so ustavni sodniki ocenili, da bi ukinitev sprejetih ukrepov lahko imela negativne posledice za javno zdravje.

V BiH so doslej potrdili 1.368 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 53 ljudi, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije