ČLOVEKOVE PRAVICE

Ukrajina zasenčila druge svetovne krize

Opozorila ZN ob mednarodnem dnevu človekovih pravic, da jih kršijo tudi drugje po svetu. Na Haitiju problem nasilne tolpe, v Jemnu mučenja, v Afganistanu zatiranje žensk ...
Fotografija: Humanitarna kriza v Jemnu – njen del je tudi vsakodnevna bitka za čisto pitno vodo. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Humanitarna kriza v Jemnu – njen del je tudi vsakodnevna bitka za čisto pitno vodo. FOTO: REUTERS

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je ob sobotnem mednarodnem dnevu človekovih pravic opozoril na pozabljene krize po svetu. Komisar, ki je pravkar obiskal Ukrajino, je izpostavil veliko trpljenje tamkajšnjih prebivalcev, a opozoril, da se medtem, ko se poroča o vojni v Ukrajini, pozablja na druge krize.

Nasilje, mučenja, zatiranje žensk ...

Na petkovi novinarski konferenci v Ženevi je opozoril, da na Haitiju prebivalce terorizirajo nasilne tolpe, ki jih po poročanju medijev vodijo vplivni politiki ali poslovneži, v Jemnu pa kljub prekinitvi ognja še vedno poročajo o mučenju, samovoljnih aretacijah, tihotapljenju ljudi in spolnem izkoriščanju. Opozoril je tudi, da so v Afganistanu ženske in dekleta izrinjene iz javnega življenja. V Mozambiku se pet let po izbruhu konflikta nadaljujejo spopadi, razseljenih je skoraj milijon ljudi. V Somaliji, kjer vlada uničujoča suša, se je število žrtev napadov teroristične milice Al Šabab letos povečalo za več kot 50 odstotkov, je poudaril.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je opozoril, da smo priča resnim in obsežnim napadom na človekove pravice, od ruske nezakonite in neupravičene agresije na Ukrajino, ki povzroča nepojmljivo človeško trpljenje, do hudih kršitev človekovih pravic v Afganistanu, Belorusiji, Etiopiji in Mjanmaru. EU je izrazila tudi zaskrbljenost zaradi nadaljnjega slabšanja človekovih pravic v Rusiji kot tudi stanja človekovih pravic na Kitajskem in nasilnega zatiranja miroljubnih protestov v Iranu, so sporočili iz Bruslja.

Linčanje v Haitiju še vedno ni stvar preteklosti. FOTO: Reuters
Linčanje v Haitiju še vedno ni stvar preteklosti. FOTO: Reuters
Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic so proslavili tudi obletnico sprejema splošne deklaracije o človekovih pravicah (letos poteka pod geslom Dostojanstvo, svoboda in pravičnost za vse). In izpostavili, da pravice, zapisane v deklaraciji, pripadajo vsem, ne glede na raso, vero, kraj ali katero koli drugo okoliščino. Pred 75. obletnico sprejema splošne deklaracije v letu 2023 pa so začeli tudi celoletno kampanjo predstavitve splošne deklaracije s poudarkom na njeni zapuščini, pomenu in aktivizmu. Od sprejema leta 1948 so človekove pravice bolj priznane in zagotovljene po vsem svetu, a sta v zadnjih letih pod stalnim napadom dostojanstvo in enakost pravic, ki ju obljublja, so opozorili.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je opozoril, da je zaradi nespoštovanja človekovih pravic trenutno po svetu razseljenih več kot 100 milijonov ljudi, ki so bili v svojih državah prisiljeni oditi s svojih domov zaradi smrtno nevarnih razmer, ker so izključeni, diskriminirani ali preganjani zaradi etničnih, političnih, verskih ali spolnih razlogov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije