VOJAŠKO ZAVEZNIŠTVO

Turški parlament podprl članstvo Švedske v Natu

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino.
Fotografija: Recep Tayyip Erdogan. FOTO: Yves Herman Reuters
Odpri galerijo
Recep Tayyip Erdogan. FOTO: Yves Herman Reuters

Turški parlament je danes prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, poročajo tuje tiskovne agencije. Ratifikacijo protokola o pristopu Švedske k Natu mora sedaj podpisati še predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki bi lahko to storil še ta teden. Švedska bo zatem za vstop v Nato potrebovala samo še zeleno luč Madžarske.

Turčija pristopnega protokola Švedske do danes ni ratificirala zaradi več zahtev. Najbolj je vztrajala pri izročitvi članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Švedska je v odgovor zaostrila protiteroristično zakonodajo in druge varnostne ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan se je nato osredotočil na pričakovanja do ZDA, da bodo Turčiji prodale bojna letala F-16. Prodaja je naletela na odpor v kongresu zaradi kršenja človekovih pravic v Turčiji in sporov s članico Nata Grčijo. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med obiski v minulih treh mesecih v Ankari sicer dejal, da bi k odpravi nasprotovanja v kongresu lahko pomagala turška podpora švedskemu članstvu v Natu.

Erdogan je protokol o pristopu Švedske k Natu parlamentu uradno predložil že konec lanskega oktobra, parlamentarni odbor za zunanjo politiko pa ga je nato odobril decembra. Turški parlament ga je nato danes prepričljivo podprl z 287 glasovi za, 55 proti in štirimi vzdržanimi.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva junija istega leta v Madridu.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije