SARAJEVO

To mesto na Balkanu ima danes najbolj onesnažen zrak na svetu

Na drugem mestu najbolj onesnaženih mest na svetu je Lahore v Pakistanu.
Fotografija: Sarajevo je po onesnaženosti zraka danes na vrhu seznama najbolj onesnaženih mest na svetu. FOTO: Amel Emric Reuters
Odpri galerijo
Sarajevo je po onesnaženosti zraka danes na vrhu seznama najbolj onesnaženih mest na svetu. FOTO: Amel Emric Reuters

Sarajevo je po onesnaženosti zraka danes na vrhu seznama najbolj onesnaženih mest na svetu, ki ga pripravlja švicarsko podjetje IQAir. Indeks onesnaženosti zraka je dopoldne po podatkih portala IQAir znašal 239, kar ga uvršča v kategorijo zelo nezdravega zraka. 

Sarajevo je po onesnaženosti zraka redno med prvo deseterico najbolj onesnaženih mest na svetu. Koncentracija škodljivih trdih delcev PM2,5 je bila v prestolnici Bosne in Hercegovine dopoldne celo 44,5-krat večja od letne priporočene vrednosti Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za kakovost zraka, še navaja IQAir na svojem portalu.

Med zdravstvenimi priporočili prebivalcem, ki jih navaja portal v primeru tako onesnaženega zraka, so izogibanje gibanju na prostem, uporaba mask in zapiranje oken.

Na drugem mestu najbolj onesnaženih mest na svetu je danes Lahore v Pakistanu z indeksom onesnaženosti zraka 198.

Med prvo deseterico sta se uvrstili še dve mesti iz držav Zahodnega Balkana. Skopje se je z indeksom 156 dopoldne uvrstilo na osmo mesto, Beograd pa z indeksom 154 na deseto.

Zrak popoldan postal življenjsko nevaren

Za nezdrav velja zrak z vrednostjo indeksa med 150 in 200, za zelo nezdravega pa zrak z vrednostjo indeksa nad 200.

Popoldne je nato indeks onesnaženosti zraka v prestolnici BiH narasel na 360, kar pomeni, da je zrak postal življenjsko nevaren. Koncentracija škodljivih trdih delcev PM2,5 je trenutno kar 61,6-krat večja od priporočenih vrednosti WHO.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije