MED ZVEZDAMI

Teslin avto letel mimo Marsa

Roadster in Starman se vozita med zvezdami. Proti Zemlji naj bi se vozilo vračalo leta 2091.
Fotografija: Na diagramu je zarisana pot rdečega vozila. FOTO: Spacex
Odpri galerijo
Na diagramu je zarisana pot rdečega vozila. FOTO: Spacex

Teslin rdeči roadster je zagotovo vozilo z največ opravljenimi kilometri v vesolju. V zadnjih devetih mesecih je električno vozilo s Starmanom, v vesoljsko oblačilo odeto lutko, ki sedi za volanom, opravilo na milijone kilometrov in je v minulih dneh že šlo mimo Marsa, je sporočilo podjetje Elona Muska SpaceX.
Naslednja postaja: restavracija ob koncu vesolja
Naslednja postaja: restavracija ob koncu vesolja

Objavili so tudi diagram vesoljskega gibanja avtomobila, ki ga je vozil tudi sam Musk, ob trenutni lokaciji pa so se s tvitom spomnili na Douglasa Adamsa in njegov Štoparski vodnik po galaksiji oziroma na drugo knjigo Restavracija ob koncu vesolja, kjer lahko gostje ob hrani opazujejo, kako se končuje vesolje: »Naslednja postaja: restavracija ob koncu vesolja.« Da so pri SpaceX navdušeni nad Douglasom, je bilo mogoče opaziti že pri izstrelitvi roadsterja: na armaturni plošči je bilo namreč zapisano Samo brez panike.
Na diagramu je zarisana pot rdečega vozila. FOTO: Spacex
Na diagramu je zarisana pot rdečega vozila. FOTO: Spacex

Teslino vozilo so izstrelili februarja, bilo je tovor na prvem poletu rakete Falcon Heavy. Mnogi so na izstrelitev gledali kot na premeteno Muskovo marketinško akcijo, ki je vsekakor uspela, izstrelitev trenutno največje rakete je pritegnila pozornost vsega sveta. Predvajalnik glasbe je ves čas igral pesem Space Oddity Davida Bowieja.


No, roadster ne bo za zmeraj ostal za Marsom, skupaj s Starmanom se bo na popotovanju približal tudi Zemlji, a ne še kmalu, na le nekaj sto tisoč kilometrov naj bi se modremu planetu približal leta 2091. Strokovnjaki predvidevajo še, da bo čez nekaj deset milijonov let avtomobilov konec trk z atmosfero našega planeta ali Venere: možnost, da se bo avto zaletel v Zemljo v naslednjih milijon letih, je šestodstotna in 2,5-odstotna, da se bo zaletel v Venero. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije