ORANŽNI SEZNAM

Evropska država opozorila svoje državljane: Takoj zapustite Hrvaško

Nizozemci, ki dopustujejo na Hrvaškem, morajo svoje počitnice prekiniti in se vrniti v domovino.
Fotografija: Makarska lani. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Makarska lani. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Nizozemsko notranje ministrstvo je za potovanje na Hrvaško izdalo rumeno opozorilo zaradi slabše epidemiološke slike v tej državi. Svojim državljanom, ki že dopustujejo na Hrvaškem, so svetovali, naj se nemudoma vrnejo v svojo domovino. Ostalim pa so svetovali, naj na Hrvaško potujejo le, če je to nujno, piše Večernji list. Nizozemskim turistom se po vrnitvi iz Hrvaške priporoča 14-dnevna samoizolacija.

Turistične agencije zdaj zbirajo podatke o nizozemskih turistih na Hrvaškem in po prvih ocenah jih je tam več tisoč. Turiste, ki so že vplačali turistične pakete in na Hrvaškem že dopustujejo, bodo nazaj na Nizozemsko pripeljale turistične agencije. Nizozemcem, ki so na Hrvaško odšli s svojimi avtomobili, pa države svetuje, naj nemudoma najdejo rešitev za varno vrnitev domov.
Preberite tudi: Hrvaška na rdečih in oranžnih seznamih
Večernji list navaja, da se je odločitev nizozemskega ministrstva znašla na tnalu kritik med prebivalci, ki se sprašujejo, zakaj so celotno Hrvaško uvrstili na rumeni seznam, čeprav je Istra relativno varna in število okuženih tam upada. Prav tako pa so Nizozemci na rumeni seznam uvrstili le posamezna območja Portugalske in Španije.

Iz nizozemskega nacionalnega zavoda za javno zdravje so sporočili, da je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Hrvaška med prvimi šestimi državami z največjim številom okuženih na 100 tisoč prebivalcev, kljub nekoliko manjši številki okuženih v zadnjih dneh.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije