SARDINIJA

Svojo kraljevino hočejo nazaj

Na Tavolaro je leta 1809 z družino pripotoval Giuseppe Bertoleoni in se razglasil za kralja. Leta 1934 so otok priključili Italiji, a družina Bertoleoni vztraja, da mu vladajo oni.
Fotografija: Kralj Carlo Bertoleoni z družino FOTO: Unknown/wikipedia
Odpri galerijo
Kralj Carlo Bertoleoni z družino FOTO: Unknown/wikipedia

Oo obali Sardinije leži otoček Tavolara, ki meri komaj pet kilometrov v dolžino in kilometer v širino, dolgo pa je veljal za najmanjšo kraljevino na svetu. Leta 1809 jo je ustanovil njen prvi prebivalec Giuseppe Bertoleoni, ki je s seboj na otok pripeljal eno od svojih dveh žena in njenega otroka, da bi se izognil kazenskemu pregonu, ki so ga proti njemu zaradi bigamije sprožili v rodni Genovi.
Leži nedaleč od obale Sardinije. FOTO: Travel Wild/getty Images
Leži nedaleč od obale Sardinije. FOTO: Travel Wild/getty Images

Nedolgo po prihodu se je razglasil za kralja Tavolare, ustno dovoljenje za to naj bi dobil od takratnega kralja Sardinije Carla Alberta, ki ga je nekega dne obiskal na Tavolari ter bil navdušen nad tem, kako dobro Giuseppe skrbi za otok. Kmalu za tem je Giuseppe pripeljal še drugo ženo in preostale otroke, za svojo kraljevino je ustvaril celo grb in zastavo. Nekaj let pozneje, ko so pristojni njegovo družino hoteli izseliti z otoka, se je odpravil v Torino in kralja Alberta prosil še za pisno potrdilo, da je on prav zares kralj Tavolare, in ga tudi dobil.

In Giuseppejevi potomci ter njihove družine so nadaljnjih več kot 200 let vladali otoku, na katerem so bili dolgo tudi edini prebivalci. Preživljali so se z vzrejo koz in ribolovom, pozneje tudi s prodajo spominkov turistom. Družina Bertoleoni ima v lasti tudi edini restavraciji na otoku. Ni pa Tavolara več kraljevina.


Leta 1934 so otok namreč priključili Italiji, česar Bertoleonijevi sicer do današnjih dni niso sprejeli, še vedno se imajo za vladarje otoka, četudi zgolj neuradne. Aktualni vladar Antonio Bertoleoni oziroma kralj Tonino, ki je leta 1993 na prestolu nasledil Carla II., pa pravi, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi kraljevino Tavolaro oblasti znova priznale. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije