KATASTROFIČNA NAPOVED

Svet je na robu »zadnje vojne v zgodovini človeštva«

Zahod je Rusijo stisnil v kot, pravi upokojeni ruski diplomat.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

MOSKVA, LONDON – Nekdanji ruski general Jevgenij Bužinski je opozoril, da diplomatski spor med zahodom in Rusijo po zastrupitvi dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala svet vleče v položaj, ki je hujši kot hladna vojna.

»Hujše od hladne vojne je prava vojna, zadnja vojna v zgodovini človeštva.« ZDA in EU je obtožil, da sta Rusijo stisnili v kot, kar je po njegovi oceni zelo nevarno. »ZDA pravijo, da se bo pritisk nadaljeval. Kaj bo to doseglo? Boste dosegli spremembo režima? Zaman je. Ne poznate Rusov. Več ko je pritiska, bolj se družba postavi za svojega predsednika. Vi izženete diplomate, mi izženemo diplomate, vi potem izženete še več diplomatov, kaj sledi? Prekinitev diplomatskih odnosov,« je dejal za BBC Bužinski, ki se je upokojil leta 2009, potem ko je v ruski vojski služil 41 let.

Velika Britanija in njene zaveznice trdijo, da je Skripala in njegovo hčer v Salisburyju prejšnji mesec zastrupila Rusija, ki pa to odločno zanika.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za zastrupitev okrivil kar britanske obveščevalne službe, ki naj bi vohuna napadle, da bi odvrnili pozornost od brexita. Poudaril je, da Rusija nima nobenega motiva za zastrupitev Skripala, ki je bil dvojni agent MI6 in so ga Rusi izpustili leta 2010 v zamenjavi vohunov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije