Sto let od prohibicije

Sotheby's s spletno dražbo praznuje lepoto in dizajn barskih pripomočkov in izdelkov iz čistega srebra.
Fotografija: Oblikovalci so začeli ustvarjati barske pripomočke nenavadnih oblik in stilov, ki so bili hkrati okrasni kosi za razkazovanje v domovih. FOTO: Sotheby's
Odpri galerijo
Oblikovalci so začeli ustvarjati barske pripomočke nenavadnih oblik in stilov, ki so bili hkrati okrasni kosi za razkazovanje v domovih. FOTO: Sotheby's

Avkcijska hiša Sotheby's bo na spletni dražbi 100 Years – Prohibition in America (100 let – prohibicija v Ameriki) praznovala lepoto, domiselnost in dizajn barskih pripomočkov ter izdelkov čistega srebra, ki jih je tako praktično kot umetnostno navdihnil čas prohibicije (1920–1933) v ZDA. Med vrhunci dražbe je komplet za koktajl z motiviko golfa.

Dražba, ki bo potekala med 7. in 21. majem, sovpada s 100. obletnico začetka prohibicije leta 1920 in je plod sodelovanja med Sotheby's in Alanom Bedwellom, lastnikom galerije klasične opreme Foundwell. Skupaj so pripravili izbor osnovnih pripomočkov iz čistega srebra in pripomočkov za bar. Bedwell je povedal, da je proti koncu prohibicije in po njej v ZDA poraslo zanimanje za novitete med barskimi pripomočki. Oblikovalci so tako začeli ustvarjati barske pripomočke nenavadnih oblik in stilov, ki so bili hkrati okrasni kosi za razkazovanje v domovih.


Osemnajsti amandma ameriške ustave je od začetka leta 1920 prepovedal prodajo, prevoz in izdelavo alkoholnih pijač. A prohibicijo je bilo težko izvajati, in to zloglasno obdobje je za ZDA postalo čas za žganjekuho na črno, beznic in številnih prekrškov, povezanih z izdelavo, tihotapljenjem in distribucijo alkohola.

Šele leta 1933 so ZDA z 21. amandmajem razveljavile 18. in tako končale prohibicijo. A zapuščina te ima trajen vpliv na dizajn, glasbo in potrošnjo.
Med vrhunci dražbe bo originalni posrebreni komplet za koktajl Derby Silver Company z motiviko golfa iz leta 1926, ki ga ocenjujejo na 5000 do 7000 dolarjev. »Tema golfa se sklada z barskimi pripomočki. Vsak golfist ve, da po igri golfa pride 19. luknja, in kako drugače pripraviti nagrado kot s tem originalnim kompletom,« je dejal Bedwell. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije