NADZOR

Starši z otroki prehitro na počitnice, zato bodo denarno kaznovani

Plačati so morali, ker starši za izostanke niso imeli privoljenja šole.
Fotografija: Na letališču so jih ustavili policisti. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Na letališču so jih ustavili policisti. FOTO: Pixabay

MEMMINGEN – Nemška policija je na letališču v bavarskem mestu Memmingen pretekli teden izvajala poostren nadzor nad starši, ki so želeli skupaj s šoloobveznimi otroki na dopust pred začetkom binkoštnih počitnic. Izdali so kar nekaj plačilnih nalogov, ker starši za svoje otroke niso imeli potrebnega dovoljenja šole, da lahko izostanejo od pouka.

Ponudniki turističnih paketov se dobro zavedajo, da imajo starši zelo omejen čas za dopust s svojimi otroki. Tega morajo namreč načrtovati točno med počitnicami, da otroci ne izostanejo od pouka. Turistični ponudniki pa izkoristijo priložnost in v tem času ponujajo precej dražje pakete. Mnogi starši pa se znajdejo in svoje otroke vzamejo iz šole že pred začetkom počitnic, da bi tako prihranili nekaj denarja. To pa je kaznivo, če starši niso pridobili potrebnega dovoljenja šole, poročajo nemški mediji.

Do 1000 evrov kazni

Tako so policisti preverjali družine s šoloobveznimi otroki. Sprva so se pozanimali, katero šolo obiskujejo, nato pa pri šoli preverili, ali imajo otroci dovoljenje za izostanek od pouka. Pri 10 družinah so policisti ugotovili, da starši niso uredili dovoljenja, zato so jih oglobili. Kazni za tovrstne prekrške znašajo od 200 do 1000 evrov.

V Nemčiji je šola obvezna za otroke, stare od 6  do 16 let, starši pa so odgovorni, da redno obiskujejo šolo. Otrok lahko sicer manjka pri pouku, a morajo starši imeti dovoljenje, ki ga odobri ravnatelj šole.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije