Spoved iz avtomobila

Bliža se velika noč, verniki si želijo v cerkev. Na Poljskem in v ZDA odveza iz avtomobila.
Fotografija: Letošnje velikonočne mize bodo verjetno skromnejše. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Letošnje velikonočne mize bodo verjetno skromnejše. FOTO: Guliver/Getty Images

Svete maše in drugi obredi so prepovedani, in čeprav je vera nadvse intimna in od posameznika zahteva veliko samorefleksije, je vendarle spoved tista, pri kateri se soočijo s svojimi dejanji in prejmejo napotke za prihodnje ravnanje. In predvsem, ne moreš je opraviti sam, zanjo je venomer pristojen duhovnik.

Pred največjim cerkvenim praznikom si mnogi želijo odveze. FOTO: Guliver/Getty Images
Pred največjim cerkvenim praznikom si mnogi želijo odveze. FOTO: Guliver/Getty Images

Da ne bi bili verniki v kriznem zdravstvenem obdobju prepuščeni sami sebi, je poljski duhovnik poskrbel za mobilno spovednico. Adam Pawlowski je namreč faranom ponudil klepet iz avtomobila v avtomobil: verujoči, tisti, ki potrebujejo odvezo, se tako lahko odpeljejo do dušnega pastirja in mu zaupajo, kaj jim leži na duši. A seveda v primerni oddaljenosti, nič bliže kakor poldrugi meter, in ob ustrezni zaščiti, zato tudi duhovnik svoje farane čaka v svojem vozilu in sogovornika ob srečanju le delno spustita okni!

Velika noč bo klavrna

V prihodnjih dneh, ko se bomo vse bolj približevali največjemu cerkvenemu prazniku, bo spovedi željnih čedalje več, je prepričan Pawlowski, ki bo poslušal prisluhniti kar največ vernikom. Do odpuščanja grehov pomaga tudi številnim družinam, največ pa je vseeno posameznikov, ki se pripeljejo na dogovorjeno mesto blizu cerkve. Enake spovedi so že stalnica tudi v ZDA, kjer je novi koronavirus povsem sesul vsakdanjik milijonov vernih Američanov, velika noč pa bo klavrna tako rekoč za ves svet. Osrednji dogodki se bodo zvrstili na televizijskih zaslonih, novi koronavirus pa bo nedvomno tudi zmanjšal količino dobrot na družinskih prazničnih mizah. Blagoslova okusnih živil ne bo, tako tudi ne obiskovanja in izmenjave slaščic ter okušanja slastnih potic.
Mobilne spovedi v Sloveniji (za zdaj) ni, odveza po telefonu pa ni veljavna, so podučili naši škofje, ki so pozvali vse vernike, naj iskreno kesanje obudijo v svojem srcu in molijo za boljši jutri.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije