NA NOČNEM NEBU

Zvečer poglejte v nebo: priča boste pravemu spektaklu

Meteorski roj kvadranta bo dosegel vrhunec v sredo zvečer, vsako uro pa bo nad glavami preletelo do 110 padajočih zvezd.
Fotografija: Roj bo trajal vse do 12. januarja. FOTO: Allexxandar Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Roj bo trajal vse do 12. januarja. FOTO: Allexxandar Getty Images, Istockphoto

Eden od »najboljših meteorskih rojev leta« bo dosegel vrhunec jutri, ko bodo kvadrantidi poslali do 110 zvezd padalk na uro na nočnem nebu. Spektakularna predstava je znana po ustvarjanju svetlih meteorjev imenovanih »ognjene krogle«, ki pustijo velike eksplozije svetlobe in barv, ki trajajo dlje od povprečnih meteorskih prog.

Za razliko od večine meteorskih rojev, ki izvirajo iz razbitin, ki jih za seboj pustijo kometi, prihajajo kvadrantidi iz asteroida 2003 EH1, ki so ga kitajski astronomi prvi opazili pred več kot 500 leti. Kvadrantidi so prvi meteorski dež vsako leto. Še posebej intenzivno bo v sredo, 4. januarja, roj pa bo trajal vse do 12. januarja.

Najbolje viden ponoči

Kvadrantide je najbolje videti ponoči in v urah pred zoro s severne poloble, idealen način za ogled pa je v jasni noči. Čez vse leto je med šest in deset »občasnih« meteorjev na noč, med »meteorskim dežjem« pa se to dramatično poveča. »Med nalivom gre Zemlja skozi oblak ostankov, ki so jih za seboj pustili kometi in asteroidi, zato je videti še veliko več meteorjev, ki vstopajo v atmosfero,« so sporočili iz Kraljevega astronomskega društva. V nasprotju z mnogimi astronomskimi dogodki je meteorski dež enostavno opazovati in posebna oprema ni potrebna, poroča dailymail.

Meteorski dež je najbolje opazovati s prostim očesom, počivalnik, topla odeja in topel napitek pa poskrbijo, da je ogled v hladni januarski noči veliko udobnejši. Prho najlažje najdete tako, da pogledate proti severu in poiščete Veliki voz – značilno skupino sedmih svetlih zvezd in uporabno navigacijsko orodje.

Nato sledite »loku« ročaja Velikega voza čez nebo do rdeče zvezde velikanke Arktur, ki sidra dno ozvezdja Čornarja, kjer se bo pojavil meteorski dež. »Za najboljše pogoje izberite lokacijo stran od uličnih luči in drugih virov svetlobnega onesnaženja,« predlagajo v Royal Astronomical Society. Meteorje je mogoče videti na vseh delih neba, zato je dobro biti na širokem odprtem prostoru, kjer lahko z očmi opazujete nočno nebo. Največji naliv se bo pojavil tik pred polno luno.«

Do 200 padajočih zvezd na uro

Ime prhe izhaja iz Quadrans Muralis, ki je nekdanje ozvezdje, ki ga je leta 1795 ustvaril francoski astronom Jérôme Lalande in je vključevalo dele Boötesa in Draco, vendar je od takrat padlo v pozabo. Za razliko od drugih meteorskih rojev, ki imajo dvodnevni vrh, kvadrantidi trajajo le nekaj ur. »Razlog, da je vrh tako kratek, je v tankem curku delcev in dejstvu, da Zemlja prečka tok pod pravokotnim kotom,« poroča NASA. V skrajnem primeru je mogoče videti do 200 padajočih zvezd na uro.

Meteorji so rezultat majhnih delcev, ki vstopajo v Zemljino atmosfero z veliko hitrostjo, običajno okoli 90.000 mph za kvadrantide. Kosi odpadkov se segrejejo zaradi trenja z zrakom in se običajno uničijo v manj kot sekundi na nadmorski višini nad 50 milj. Pregret zrak okoli meteorja na kratko zažari in je s tal viden kot svetlobni trak, znan kot »zvezda padalica«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije