POŠAST Z VHODA

Sorodniki so ga pogrešali od ponedeljka, vzel ga je mraz

Največ žrtev so nizke temperature zahtevale med brezdomci, ki so pili alkohol v upanju, da se bodo ogreli.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Polarni mraz, ki je v zadnjem tednu dni v Evropi zahteval 60 smrtnih žrtev, je dosegel tudi Irsko. V tej državi in v Veliki Britaniji se je val hladnega zraka z vzhoda v četrtek srečal z neurjem Emma z Atlantika, zaradi česar sta območje zajela obilno sneženje in velik padec temperatur. Mraz in sneg povzročata težave tudi drugod po Evropi.

Ena najobilnejših pošiljk snega od leta 1982

Irska naj bi te dni po napovedih dobila eno najobilnejših pošiljk snega od leta 1982. Marsikje so prebivalci zato že v sredo izpraznili police trgovin. Tudi v Veliki Britaniji je vreme ohromilo življenje. Zaprtih je več tisoč šol, na Škotskem je 15 sodišč odpovedalo za danes predvidene obravnave. Zaradi snega je na cestah po vsej državi danes obtičalo na stotine voznikov, ki jim je po poročanju britanskega BBC na pomoč priskočila tudi vojska. Oblasti prebivalcem svetujejo, naj domove zapuščajo le, če je nujno.

V Franciji velja opozorilo zaradi snega in poledice v 21 departmajih, iz Italije pa poročajo o težavah v prometu zaradi hudega mraza. Med drugim so zaradi poledice zaprli avtocesto med Milanom in Bologno ter med Piacenzo in Brescio. Zaradi zaledenelih tirov ne vozijo vlaki med Milanom in Genovo, med Genovo in Torinom ter med Parmo in La Spezio.

Okoli 60 žrtev

Izredno nizke temperature v Evropi so zahtevale okoli 60 žrtev. Največ, 21, ljudi je umrlo na Poljskem, sedem žrtev je mraz zahteval na Slovaškem, šest na Češkem, pet pa v Litvi.  Največ žrtev na Poljskem so nizke temperature zahtevale med brezdomci, ki so pili alkohol v upanju, da se bodo ogreli. A uživanje alkohola je v kombinaciji s temperaturo –15 stopinj Celzija, kolikor so jo izmerili ponoči v Varšavi, smrtonosna kombinacija. Štirje ljudje so umrli tudi v Franciji, dva v Srbiji, Italiji in Romuniji ter eden v Sloveniji, Španiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. V Srbiji so v torek na poljski poti v bližini vasi Malošište pri Nišu našli zmrznjenega 75-letnika, ki so ga sorodniki pogrešali od ponedeljka zvečer.

Po državah so neobičajno mrzlo vreme poimenovali različno – Britanci so mu nadeli ime 'pošast z vzhoda', Nizozemci 'sibirski medved' in Švedi 'snežni top'.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije