STARODAVNA CIVILIZACIJA

So naposled našli Atlantido?

Raziskovalci zasebne družbe menijo, da so na jugu Španije našli ostanke starodavne civilizacije. Mnogi verjamejo, da si je Platon Atlantido izmislil, a britanski raziskovalci menijo drugače.
Fotografija: Ostanki mogočne zgradbe, ki so jih na jugu Španije odkrili raziskovalci.
Odpri galerijo
Ostanki mogočne zgradbe, ki so jih na jugu Španije odkrili raziskovalci.

Pri britanski družbi, ki je v zasebni lasti, imenuje se Merlin Burrows, so s pomočjo satelitskih posnetkov proučili ruševine, ki so jih raziskovalci že pred časom našli ob španski obali, in prepričani so, da gre za ostanke antičnega mesta Atlantida. Ob odkritju ruševin so strokovnjaki domnevali, da so mesto zgradili Rimljani ali stari Grki, a raziskovalci pri Merlin Burrows menijo, da je tam nekoč živelo skrivnostno ljudstvo Atlantidcev.
To bi lahko bili ostanki zidu, o katerem je pisal že Platon.
To bi lahko bili ostanki zidu, o katerem je pisal že Platon.

O Atlantidi je prvi pisal grški filozof Platon, ki je leta 400 pred našim štetjem opisoval napredno civilizacijo pomorščakov, v središču njihovega imperija pa naj bi bil ogromen tempelj, posvečen bogu morja Pozejdonu, ob vhodu v mesto so stali ogromni stebri, obkrožal pa ga je visok zid, ki je prebivalce ščitil pred valovi.

Atlantido in njene prebivalce naj bi z obličja zemlje izbrisala naravna katastrofa, cunami, morda izbruh vulkana, a znanstveniki vse do danes niso odkrili oprijemljivih dokazov, da je sploh obstajala, Platon pa da si je vse skupaj izmislil, da bi prek zgodbe o Atlantidi predstavil svoje filozofske teorije. Pri Merlin Burrowsu pa menijo, da ni tako in da je skupina otokov, ki so bili dom te napredne starodavne civilizacije, res obstajal.
Ostanki mogočne zgradbe, ki so jih na jugu Španije odkrili raziskovalci.
Ostanki mogočne zgradbe, ki so jih na jugu Španije odkrili raziskovalci.

Tim Akers, vodja raziskovalcev pri omenjeni družbi, je dejal, da niso le našli Atlantide, ampak lahko s pomočjo posnetkov dokažejo tudi, da so bili prebivalci izjemno napredni. Na območju so namreč našli vrsto cementa, ki je v času, ko naj bi obstajala Atlantida, še niso uporabljali, prav tako so na nekaterih ruševinah opazili zeleno patino in izkazalo se je, da so prebivalci Atlantide uporabljali posebne kombinacije kovin, kar prav tako v tistih časih še ni bilo v navadi.


»Veliko tega, kar smo našli, se sklada s Platonovim opisom Atlantide – tu so ostanki zidu in stebrov, tudi velike stavbe, ki bi lahko bila Pozejdonov tempelj. Ne želimo pa nikogar prepričevati, da gre res za Atlantido, predstavljamo samo dejstva in vsak naj se sam odloči,« je dejal Akers. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije