RUSIJA

Snežna bomba v prestolnici, temperature ponekod do 50 stopinj pod ničlo (FOTO)

Ohromljen cestni promet, zamude na letališčih.
Fotografija: FOTO: Maxim Shemetov Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Maxim Shemetov Reuters

Rusko prestolnico je v nedeljo zajelo močno sneženje, ki je ohromilo cestni in letalski promet, z letališč poročajo o številnih zamudah. Ponekod v Moskvi so izmerili več kot 40 centimetrov debelo plast snega, kar je absolutni dnevni rekord. 

40 centimetrov debela plast snega po navedbah meteorologov je absolutni dnevni rekord od začetka meritev leta 1878. Prejšnji rekord je iz leta 1952, ko so izmerili 30 centimetrov snega, poročajo ruski mediji.

V 24 urah je v Moskvi zapadlo kakih 25 do 30 odstotkov mesečnih snežnih padavin. Tolikšne količine snega so sicer značilne za februar.

Ohromljen cestni promet, zamude na letališčih

Močno sneženje, ki se je nadaljevalo tudi ponoči, je povzročalo težave voznikom in zamude na treh največjih moskovskih letališčih. Več kot 50 poletov je imelo zamude, več so jih tudi odpovedali.

FOTO: Maxim Shemetov Reuters
FOTO: Maxim Shemetov Reuters

FOTO: Maxim Shemetov Reuters
FOTO: Maxim Shemetov Reuters

V snegu je v tem času obtičalo skoraj 200 tovornjakov, so sporočile pristojne moskovske oblasti. Po besedah moskovskega podžupana Pjotra Birjukova je pri čiščenju snega sodelovalo kakih 135.000 ljudi z 18.000 kosi opreme.

Sibirija v primežu mraza

V republiki Jakutiji v severovzhodnem delu Sibirije so se temperature po podatkih meteoroloških postaj spustile pod minus 50 stopinj Celzija. V glavnem mestu Jakutsk, ki leži približno 500 kilometrov vzhodno od Moskve, so namerili od minus 44 do minus 48 stopinj Celzija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije