ŽIVČNI STRUP

Sergej in hči Julija sta po zastrupitvi v kritičnem stanju

Vlada bo zaradi napada ukrepala brez obotavljanja. 
Fotografija: Julijo so skupaj z očetom našli nezavestno. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Julijo so skupaj z očetom našli nezavestno. FOTO: Facebook

LONDON – Velika Britanija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da izsledi odgovorne za nedavni napad z živčnim strupom na nekdanjega rusko-britanskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, je v parlamentu v Londonu zatrdila britanska notranja ministrica Amber Rudd. Napad je označila kot predrzen in brezobziren. Kot je po poročanju britanskega BBC dejala ministrica, so odločeni storiti vse, da pripeljejo storilce pred roko pravice, kdor koli in kjer koli so. Ko bo znano več in bodo dejstva jasnejša, bo vlada ukrepala »brez obotavljanja«, je zatrdila ministrica, ki je s potekom preiskave danes seznanila britanski predstavniški dom. Britanska premierka Theresa May je pred tem za televizijo ITV dejala: »Naredili bomo vse, kar bo potrebno in prav, tudi če se izkaže, da za napadom stoji država.«
 

V kritičnem stanju

Ruddova je pred poslanci povedala, da sta 66-letni Skripal in njegova 33-letna hčerka v nezavesti in v kritičnem, a stabilnem stanju. Policist, ki jima je prihitel na pomoč, potem ko sta se po zastrupitvi v nedeljo zrušila na neko klopco v središču Salisburyja, prav tako ostaja v resnem, a stabilnem stanju, je pa pri zavesti ter lahko govori in sodeluje s preiskovalci. Policija je v sredo zvečer potrdila, da sta bila Skripalova žrtev napada z živčnim strupom in po besedah Ruddove je bil temu skoraj zagotovo izpostavljen tudi policist. O tem, za kakšen strup je šlo in kdo bi lahko pripravil napad, pa ministrica ne ve. Poudarila je, da je preiskava napada kompleksna in intenzivna. Čeprav ima javnost po njenem glede na javno naravo napada vso pravico izvedeti, kdo je odgovoren, zdaj ni čas za špekulacije.

Policija je sporočila, da so vladni strokovnjaki že identificirali živčni strup, uporabljen v napadu, a da te informacije javnosti še ne morejo razkriti. Po neuradnih informacijah BBC naj bi bil redkejši od živčnega plina sarina in naj ne bi šlo za strup VX, s katerim je bil v Maleziji lani ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.


Nekdanji obveščevalec

Skripal, nekdanji uslužbenec ruske vojaške obveščevalne službe, ima azil v Veliki Britaniji od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za 10 ruskih vohunov, ki jih je prijel ameriški FBI. V Rusiji je bil namreč leta 2006 obsojen na 13 let zapora zaradi predajanja zaupnih informacij o ruskih vohunih britanski tajni službi MI6.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije