TRAVMA

Saško (23) so zaprli z moškimi: Seksualno in psihično so me zlorabili

Zlorabljali so jo, govori o torturi in kršenju človekovih pravic.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

Decembra lani je policija zaradi domnevnega razbojništva prijela Saško (23), ki je bila rojena kot moški, vendar je danes videti in se tudi počuti kot ženska. Do končne transformacije ji manjkata še dve operaciji. Ne glede na to so jo strpali v znani hrvaški zapor Remetinac, in to kljub temu, da je vztrajala, da je nedolžna in da sploh ni bila v sobi, kjer se je razbojništvo dogajalo. Na koncu se je njena zgodba izkazala za resnično, potrdila jo je tudi policija. A da so do te ugotovitve prišli, je trajalo mesec in pol, medtem pa je, kakor pravi, doživela strahovito torturo, saj je bila spolno, psihično in fizično zlorabljena, poroča 24sata.hr.

Ob prihodu v Remetinac so jo obravnavali kot moškega. Tam je bil tudi moški pravosodni policist, ki ji je pregledal telesne odprtine: »Prijemali so me za silikone, čeprav vanje ne morem skriti ničesar, potisnili so mi prst v zadnjico. Ob sprejemu v zapor sem dejala, da ne spadam med moške, ampak med ženske, in da je to moja pravica, saj se zdravim pod šifro transseksualizem. Prekrškovno sodišče me je obravnavalo kot žensko, županijsko pa kot moškega. Imam tudi odločbo, ko sem ustanovila podjetje, v kateri piše, da sem direktorica. Nič od tega me ni zaščitilo pred tem, da me namestijo v moški oddelek.« Prosila je, da bi jo prestavili, a je niso uslišali. Namestili so jo skupaj s štirim priporniki, tam pa je že takoj naslednji dan naletela na homofobne napade. A niso bili vsi zlobni. Neki moški ji je stopil v bran, sicer bi se zanjo, verjame, končalo slabo.


V zaporu je bila prestrašena niti ni vedela, na koga se obrniti po pomoč. Po nekaj dneh so jo povabili na razgovor, kjer je ponovno prosila za premestitev. A je niso uslišali. Med sprehodi so jo obmetavali s puščicami iz papirja in žice, pudingi, kruhom, udarjali so jo po zadnjici, prijemali za oprsje. »Pisala sem sodišču, upravniku in upala, da se bodo moje težave rešili, a nastajale so le še večje. Pri sprehodih so me ločili od drugih, a še vedno sem bila na oddelku, kjer se sprehajajo moški, in to sama. Ko so me priporniki videli, so na ves glas skandirali, da sem kurba, peder, da bom posiljena, da me bodo uničili,« pravi Saška. Naposled so ji le dovolili, da se sprehaja na sprehodu, kjer so ženske. A kontaktov z njimi ni smela imeti. Med njenim bivanjem so ji bile po njenem mnenju kršene številne človekove pravice, svojo zgodbo pa je sporočila širnemu svetu, saj želi, da bi imeli več razumevanja za druge ljudi.

Na Hrvaškem je že ustanovila podjetje in spoznala osebo (ima zunajzakonsko partnerico), s katero se želi poročiti. Vse, kar si Saška želi, je, da jo okolica sprejme takšno, kakršna je.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije