PO UMIKU ZDA IZ INF

Resno opozorilo Putina, svet na pragu jedrske oborožitvene tekme?

Rusija bo odgovorila na poteze ZDA.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Reuters

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval ZDA k resnim pogovorom o varnosti, da bi preprečili kaos, potem ko je Washington 2. avgusta izstopil iz dogovora o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF). Opozoril je na nevarnost »neomejene oborožitvene tekme«. »Da bi se preprečil kaos brez pravil, v katerem ni nikakršnih pravil, meja in zakonov, moramo še enkrat razmisliti o vseh mogočih nevarnih posledicah ter pristopiti k resnim pogovorom brez nejasnosti.«

Rusija bo prisiljena ...

Hkrati je Putin opozoril, da bo Rusija, če bodo ZDA razvijale nove rakete, ki jih je pogodba INF prepovedovala, prisiljena v začetek obsežnega razvoja podobnih raket. Ne bo pa jih namestila v strateško relevantne regije, dokler tam ne bodo nameščene ameriške rakete.
 
Rusija je pred tem danes napovedala, da bo sprejela vse ukrepe za svojo obrambo, če bodo ZDA namestile raketne sisteme na Japonskem ali drugod v Aziji. Potem ko je ameriški obrambni minister Mark Esper v soboto dejal, da podpira namestitev novih ameriških raket srednjega dosega v Aziji, je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov dejal, da Rusija ne želi, da bi jo ZDA zvlekle v oboroževalno tekmo, da pa bo odgovorila na vse grožnje.

Medsebojne obtožbe

Moskva krivi Washington za prenehanje veljave strateško pomembne pogodbe iz leta 1987, ki je omejevala uporabo konvencionalnih in jedrskih raket z dosegom od 500 do 5500 kilometrov. Washington in Nato sta Rusijo obtožila, da je razvila nove rakete 9M729, s katerimi je kršila dogovor, Moskva pa je trdila, da je njihov doseg manjši od 500 kilometrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije