VOJNA

Rakete udarile v Lvov, Rusi znova ovirajo evakuacijo

Več smrtnih žrtev in ranjencev, med njimi tudi otroci.
Fotografija: Rusija poroča o skupno 315 zadetih ukrajinskih tarčah, tudi ob meji s Poljsko. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rusija poroča o skupno 315 zadetih ukrajinskih tarčah, tudi ob meji s Poljsko. FOTO: Reuters

Rusija se nikakor ne osredinja zgolj na vzhod in jug Ukrajine, o napadih namreč poročajo tudi iz zahodnega mesta Lvov, nedaleč od meje s Poljsko. V včerajšnjem raketnem napadu je umrlo najmanj sedem ljudi, tudi otroci, številni so ranjeni.

Rakete, pet naj bi jih bilo, so zadele vojaško infrastrukturo in delavnico za zamenjavo avtomobilskih pnevmatik, pred tem so zadonele sirene za zračni napad. Prebivalci so se poskušali zateči v zaklonišča, kjer zaradi nevarnosti novih napadov in pa črnega dima ostajajo še naprej, a žal ni vsem uspelo pravočasno na varno.

Znova je bilo krvavo tudi v Harkovu na severovzhodu Ukrajine. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Znova je bilo krvavo tudi v Harkovu na severovzhodu Ukrajine. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters

Eksplozije so udarile tudi v vzhodno mesto Dnipro, kjer naj bi rakete zadele območje blizu železniške postaje, ruske enote pa naj bi prevzele tudi lugansko Kremino, kjer naj bi v streljanju, medtem ko so poskusili zbežati z avtomobilom, umrli štirje civilisti. Pri obstreljevanju stanovanjskih območij v Harkovu na severovzhodu je bilo konec tedna ubitih najmanj 12 civilistov. Rusko obrambno ministrstvo je dopoldne sporočilo, da so ruske enote z raketami iskander ponoči uničile štiri skladišča za orožje in vojaško opremo. Skupno naj bi ponoči ruske enote zadele 315 ukrajinskih tarč, je še navedlo ministrstvo.

Predsednik Volodimir Zelenski je tako znova pozval zahod, naj pomaga z orožjem in vojaško opremo, saj Ukrajina ni pripravljena izgubiti ozemlja, boj za Donbas pa da bo pomembno vplival na izid vojne. Ukrajinske sile se še naprej borijo tudi v obleganem in porušenem Mariupolu in zavračajo ruske pozive k umiku; tudi v obkoljeni jeklarni Azovstal se še vedno upira manjši kontingent ukrajinskih borcev ob številnih civilistih, ki so pobegnili na varno.

V pristaniškem mestu, strateško zelo pomembnem za Rusijo, je v grozljivih razmerah še vedno ujetih okoli 100.000 prebivalcev. Ukrajina je opozorila, da je že drugi dan zapovrstjo morala ustaviti evakuacijo civilistov z obleganega vzhoda in juga države, saj ruske sile blokirajo in obstreljujejo humanitarne koridorje. Oblasti pozivajo vse prebivalce regije Donbas, naj se čim prej umaknejo proti zahodu in izognejo ruski ofenzivi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije