NA OBISKU

Putin išče zaveznika? Oglasil se je pri Lukašenku, ob tem vojaške vaje (FOTO)

Moskva zanika ugibanja, da naj bi Rusija skušala prepričati Lukašenka, da se vključi v vojno v Ukrajini.
Fotografija: Moskva zanika ugibanja, da naj bi Rusija skušala prepričati Lukašenka, da se vključi v vojno v Ukrajini. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Moskva zanika ugibanja, da naj bi Rusija skušala prepričati Lukašenka, da se vključi v vojno v Ukrajini. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se je na svojem prvem obisku v Minsku po več letih srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Moskva je medtem ovrgla ugibanja, da naj bi Putin skušal prepričati Lukašenka, da se vključi v vojno v Ukrajini. Putin in Lukašenko sta sicer redno v stikih, vendar pa so v zadnjih treh letih vsi njuni dvostranski pogovori potekali v Rusiji ali v tretjih državah. 

V Belorusiji potekajo skupne vojaške vaje

Nekaj ur preden je Putin pristal v Minsku, pa je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da se v Belorusiji izvajajo skupne vaje ruskih in beloruskih sil. Ministrstvo je nato objavilo posnetke vaj, na katerih so vojaki izvajali tankovske manevre ter vadili artilerijsko in ostrostrelsko streljanje na zasneženem poligonu.

image_alt
Kaj se dogaja? Putin odpovedal načrte za novo leto

Pred prihodom Putina so se krepila ugibanja, da bo ruski predsednik pritisnil na Lukašenka, naj Belorusijo vključi v vojno v Ukrajini. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je ugibanja označil za popolnoma neumne in neutemeljene izmišljotine. »Z Belorusijo imamo najnaprednejši režim dvostranskih odnosov, zato nihče nikogar ne sili. Vsakdo dela korake, ki najbolj ustrezajo interesom naših narodov.« Lukašenko je sicer od začetka vojne v Ukrajini večkrat dejal, da beloruskih vojakov ne namerava poslati v južno sosedo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije