PRI 28 LETIH

Pustil študij in postal milijarder

Austin Russel je bil sprejet na prestižno univerzo Stanford. Tam ni ostal niti eno leto, raje je pri 17 letih ustanovil podjetje.
Fotografija: Od mladih nog sta ga zanimali fizika in matematika. FOTO: Gorodenkoff/Getty Images
Odpri galerijo
Od mladih nog sta ga zanimali fizika in matematika. FOTO: Gorodenkoff/Getty Images

Austin Russell je pri 28 letih že milijarder, leta 2020, ko je presegel magično številko, je postal celo najmlajši milijarder, ki je premoženje ustvaril povsem sam, s svojim delom, in ga ni podedoval ali ga kako drugače dobil podarjeno. Russell je leta 2012 nehal obiskovati prestižno ameriško univerzo Stanford in raje ustanovil podjetje Luminar Technologies.

Podjetje razvija in izdeluje avtomobilske senzorje. FOTO: Getty Images
Podjetje razvija in izdeluje avtomobilske senzorje. FOTO: Getty Images

Star je bil komaj 17 let. Njegovo podjetje je pred tremi leti prišlo na borzo in Russel je tako rekoč čez noč postal milijarder. Delnicam je šlo odlično in kmalu se je odločil, da proda deset odstotkov svojih delnic, kar mu je prineslo 220 milijonov. Takoj naslednji dan je v Kaliforniji kupil 83 milijonov vredno nepremičnino na odlični lokaciji in z ogromno parcelo. Njegova soseda sta igralca Tom Hanks in Rita Willson.

Zamisel za podjetje

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da predčasne prekinitve študija niti malo ne obžaluje. »Univerza ni za vsakogar. Gre za nekaj, kar bi morali početi, kar se od nas pričakuje, a menim, da tovrstna izobrazba vedno bolj izgublja pomen. Včasih so bili diplomanti redkejši, zdaj gre študirat skoraj vsak, ki mu gre v srednji šoli kolikor toliko dobro,« pravi Russell, ki študentom iskreno priporoča, naj študij opustijo. »Vse informacije so dostopne na internetu, zakaj bi izgubljali čas in denar s študijem, ko bi lahko tačas počeli kaj veliko bolj produktivnega in dobičkonosnega?« še pravi mladi bogataš, ki je sicer imel veliko srečo, da je sploh lahko ustanovil podjetje, saj je bil izbran na natečaju in tako pridobil začetni kapital za zagon.

A kot pravi, bi študij opustil v vsakem primeru. Kljub temu pa mladenič ne more trditi, da mu univerza ni v življenju prav nič pomagala. Zamisel za podjetje je namreč dobil ravno na Stanfordu, kjer je študiral fiziko, saj ga je ta, še posebno optika, zanimala od mladih nog, tudi za matematiko je bil izjemno nadarjen. Luminar Technologies razvija in izdeluje radarske avtomobilske senzorje.

»Poglejte malo, koliko ljudi do konca življenja odplačuje posojilo za študij. Diploma ni več zagotovilo, da boste dobili dobro službo, ki bo pomagala posojilo odplačati. Morda so vam to rekli na banki, a veliko mojih prijateljev ima po dve, tri službe, pa komaj shajajo. Vsi imajo univerzitetne diplome. Jaz je nimam,« je povedal za ameriške medije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije