Prvič po letu 1808 brez mature

Francija mature ne bo izvedla. Kaj pa ostale države?
Fotografija: Šolske klopi ostajajo prazne. FOTO: Guliver, Getty Images 
Odpri galerijo
Šolske klopi ostajajo prazne. FOTO: Guliver, Getty Images 

V Sloveniji potekajo javne razprave o tem, kako v času koronavirusa čim boljo korektno izpeljati maturo. Ministrstvo za izobraževanje bo v prihodnjih dneh s predstavniki šolske in zdravstvene stroke iskalo odgovore, kako izpeljati pouk za 4. letnike srednjih šol, če se bo odločilo, da se ti maja vrnejo v šolo. V sredo se bodo sestali z ravnatelji srednjih šol. Direktor Rica Darko Zupanc pa je zavrnil pozive, naj se mature ne izvede.

Hrvati v dilemi, Avstrijci samo s pisno maturo

Zaradi pandemije novega koronavirusa bo letošnja matura v Avstriji potekala drugače kot običajno. Maturantje bodo opravljali le pisne izpite, v maturitetni oceni pa bo upoštevana tudi ocena dijaka v zadnjem letniku, je danes povedal avstrijski minister za šolstvo Heinz Fassmann. Priprave na maturo v šoli se bodo začele 4. maja, izpiti pa 25. maja.

Hrvati se medtem še odločajo, kako bodo izvedli preverjanje znanja. Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak še nima jasnih odgovorov. Najbolj optimistične napovedi so, da bodo maturo opravljali sredi junija, seveda le, če se bo situacija umirila. 

Preberite tudi: 
Dijaki protestirajo, ministrica odgovarja: Če bi posredovala, bi delovala protizakonito


Danska je kot prva država v Evropi v okviru rahljanja ukrepov, ki so jih sprejeli za preprečitev širjenja novega koronavirusa, po več kot mesecu dni danes znova odprla centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole. Šole in vrtce so zaprli 12. marca, odprli pa 15. aprila.

Nekateri zamaknili za nedoločen čas

V Franciji dijaki zadnjih letnikov srednjih ter tehničnih in strokovnih šol letos ne bodo opravljali mature, ampak bodo šolanje končali s povprečno oceno na podlagi ocen v prvih treh semestrih šolskega leta. To je prvič od leta 1808, ko so v času Napoleona uvedli maturo v Franciji, da so jo odpovedali. Celo med študentskimi in delavskimi protesti maja leta 1968 je niso.

V dveh evropskih državah z najhujšimi posledicami epidemije koronavirusa, Italiji in Španiji, mature niso odpovedali. V Španiji jo napovedujejo za konec junija in prve dni julija. Za mednarodno maturo je najbrž bolj razumljivo, da so pisne izpite odpovedali, ker bi morali že v aprilu in začetku maja izpeljati izpite v šolah po vsem svetu, kjer naj bi imeli kandidati enake pogoje.

Posamezne države niso v enaki situaciji, kot je mednarodna matura, ker vsaka država na svojem ozemlju laže zagotavlja čim bolj enake pogoje za maturante. Tudi pisni izpiti v državah so načrtovani mesec in več dni pozneje kot so pri mednarodni maturi, tudi zato v tem času države mature večinoma ne odpovedujejo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije