PARLAMENTARNE VOLITVE V SRBIJI

Vučić razglasil veliko zmago, opozicija ostro: To je kraja brez primere

Vučić je že pred objavo delnih rezultatov napovedal, da SNS ne more nič ustaviti pred absolutno večino
Fotografija: FOTO: Zorana Jevtic Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Zorana Jevtic Reuters

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji je po zadnjih delnih rezultatih, ki jih je danes objavila volilna komisija, zmagala vladajoča Srbska napredna stranka s 46,9 odstotka glasov. SNS, ki jo je do nedavnega vodil predsednik Aleksander Vučić, bo glede na dosedanje izide imela več kot 125 poslanskih sedežev, s tem pa parlamentarno večino.

Kaj kažejo rezultati javnomnenjske raziskave?

Državna volilna komisija je delne rezultate objavila na podlagi preštetih glasov s 7816 volilnih mest od skupno 8273.

Vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, je po dosedanjih podatkih volilne komisije osvojila 23,31 odstotka glasov.

Lista, zbrana okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića, dosedanjega koalicijskega partnerja v vladi, je prejela 6,6 odstotka glasov.

Vučić je bil predsednik srbske vlade v dveh mandatih, 2014–2016 in 2016–2017, ter podpredsednik vlade med letoma 2012–2014. FOTO: Zorana Jevtic/Reuters
Vučić je bil predsednik srbske vlade v dveh mandatih, 2014–2016 in 2016–2017, ter podpredsednik vlade med letoma 2012–2014. FOTO: Zorana Jevtic/Reuters

Triodstotni parlamentarni prag bosta glede na trenutne rezultate prestopili tudi lista stranke Nada s 5,01 odstotka glasov in lista Mi - glas ljudstva, katere nosilec je zdravnik Branimir Nestorović, s 4,67 odstotka glasov.

Nestorović velja za eno od večjih presenečenj teh volitev. Med drugim je znan po tem, da je med pandemijo covida-19 izjavil, da gre za najbolj smešen virus človeštva.

V parlament bo po dosedanjih rezultatih prišlo tudi pet manjšinskih list.

Komu bo pripadla oblast v Beogradu?

V Srbiji so v nedeljo potekale tudi pokrajinske in lokalne volitve, med drugim v Beogradu. Stranka SNS je glede na ocene agencije za javnomnenjske raziskave Ipsos ter Centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid) zmagala tudi na volitvah v beograjsko skupščino. Osvojila naj bi 38,7 odstotka glasov oz. 48 sedežev v skupščini od 110, medtem ko jih je Srbija proti nasilju glede na ocene osvojila 34,6 odstotka, kar pomeni 43 sedežev v skupščini.

Nada je glede na ocene prejela šest odstotkov glasov oz. sedem mandatov, Mi – glas ljudstva Branimirja Nestorovića 5,2 odstotka, SPS pa 4,8, kar pomeni, da bi vsaki pripadlo po šest sedežev v skupščini.

Vučić je ponoči po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS sporočil, da je to, komu bo pripadla oblast v Beogradu, odvisno od tega, s kom bo želel sodelovati Nestorović.

Prejšnje parlamentarne volitve v Srbiji, tudi takrat predčasne, so bile aprila lani. SNS je dobila 120 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32. V beograjski skupščini je SNS osvojila 48 sedežev od 110.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije