UNIČENIH VEČ KOT 1000 OBJEKTOV

Požari na Havajih vzeli že 53 življenj (VIDEO)

Še vedno iščejo preživele in rešujejo ljudi.
Fotografija: Maui, Hawaii FOTO: Zaslonski posnetek, Youtoube
Odpri galerijo
Maui, Hawaii FOTO: Zaslonski posnetek, Youtoube

Število smrtnih žrtev požarov, ki so v torek izbruhnili na havajskem otoku Maui, je v četrtek uradno naraslo na 53. Oblasti se bojijo, da bo žrtev še več, saj ogenj še ni povsem pogašen, reševalci pa še niso dobili dostopa do nekaterih odročnih krajev.

Guverner Havajev Josh Green je v četrtek novinarjem povedal, da je zgorelo praktično skoraj celotno zgodovinsko mesto Lahaina, katerega začetki segajo v 18. stoletje. Povsem uničena je glavna ulica Front, ki je bila spomeniško zaščitena. Po guvernerjevih besedah je uničenih več kot 1000 objektov, požar pa v četrtek tam še ni bil niti povsem pogašen.

Požar je izbruhnil v torek in ljudje so imeli le po nekaj minut, da pobegnejo na varno. Številni so se pred ognjenimi zublji zatekli v Tihi ocean. Obalna straža ZDA je iz morja rešila 14 oseb. Poleg hiš so goreli tudi čolni in jadrnice v marinah.

Požari v bližini mesta Kihei in močni vetrovi na Mauiju povzročajo številne požare po vsem otoku, v mestu Kahului na Havajih. FOTO: Marco Garcia, Reuters
Požari v bližini mesta Kihei in močni vetrovi na Mauiju povzročajo številne požare po vsem otoku, v mestu Kahului na Havajih. FOTO: Marco Garcia, Reuters

Pripravili zavetišče

Požar se je hitro širil zardi suše in orkana Dora, ki je bil v torek sicer daleč od Mauija, vendar je prispeval veter s hitrostjo do 126 kilometrov na uro. Gre za najhujšo naravno nesrečo na Havajih od leta 1960, ko je cunami na Velikem otoku zahteval 61 življenj. Gori tudi tam, vendar pa je župan okrožja Veliki otok Mitch Roth zatrdil, da nima poročil o mrtvih, ranjenih ali uničenih hišah.

Požar na Mauiju je tudi drugi najbolj smrtonosen v ZDA po požaru Camp v Kaliforniji, ki je leta 2018 zahteval 85 življenj in razdejal mesto Paradise. Tiskovni predstavnik Havajske agencije za posredovanje v izrednih razmerah Adam Weintraub je novinarjem povedal, da še vedno iščejo preživele in rešujejo ljudi.

Maui je v sredo zapustilo 11.000 turistov, v četrtek še najmanj 1500, na otoku Oahu pa so zanje in evakuirane domačine v prestolnici Honolulu pripravili zavetišče v Konvencijskem centru.

Župan okrožja Maui Richard Bissen mlajši je dejal, da se preiskava vzrokov požarov v četrtek še ni začela, saj se osredotočajo na reševanje in gašenje. Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek Maui razglasil za območje velike naravne nesreče in obljubil zvezno pomoč vsem, ki so ostali brez najbližjih ali hiš.

Preberite še:

image_alt
Gozdni požari ne prizanašajo: evakuirali več sto ljudi

image_alt
V Grčiji požari ogrožajo tudi antično rojstno mesto olimpijskih iger

image_alt
Hrvaška policija: Prijeli smo dva moška, ​​ki sta povezana s požarom na Čiovu (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije