KORUPCIJA

Podpredsednica EP Eva Kaili priznala: Očetu sem naročila, naj skrije velike količine denarja

Poslanka in zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili je delno priznala vpletenost v korupcijski škandal zaradi vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve parlamenta.
Fotografija: Evo Kaili so že razrešili z mesta podpredsednice Evropskega parlamenta. FOTO: European Union 2022 - Source: E, Via Reuters
Odpri galerijo
Evo Kaili so že razrešili z mesta podpredsednice Evropskega parlamenta. FOTO: European Union 2022 - Source: E, Via Reuters

Grkinja naj bi med drugim priznala, da je svojemu očetu naročila, naj skrije velike količine gotovine, in da je vedela za dejavnosti svojega partnerja Francesca Giorgija, povezane z ustanoviteljem nevladne organizacije Fight Impunity Pierom Antoniem Panzerijem.

Giorgi je v četrtek priznal, da je bil član organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vplivanje na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje denarja omenjenih držav.

Odvetnik Eve Kaili, Andre Risopoulos, je povedal, da je ogorčen, ker sta imela dostop do dokumentov preiskovalnega sodnika, vendar pa ob tem ni potrdil, da so bile izjave Kailijeve delno priznanje.

Na domu sta imela kar 1,5 milijona evrov

Kailijeva je sicer trenutno tako kot njen partner in nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri v preiskovalnem priporu v Belgiji. Njenega očeta so preiskovalci 9. decembra prijeli, ko je poskušal kovček, poln denarja, skriti v hotelu v Bruslju. Jutri naj bi jo na sodišču znova zaslišali.

Korupcijski škandal zaradi vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta je sicer eden največjih v zgodovini parlamenta. V okviru preiskave so preiskovalci izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, ter pridržali več ljudi.

Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Kailijeve kot tudi pri njenem očetu zasegla kar 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije