ZARADI KORUPCIJE

Kakšen škandal v Bruslju: prijeli podpredsednico Evropskega parlamenta Evo Kaili

Aretirali naj bi jo v okviru preiskave korupcije, v katero je vpleten Katar, gostitelj svetovnega nogometnega prvenstva.
Fotografija: Eva Kaili. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Eva Kaili. FOTO: Osebni arhiv

V Bruslju je včeraj zvečer policija prijela grško evropsko poslanko iz vrst socialistov Evo Kaili, ki je ena od podpredsednic Evropskega parlamenta. Aretirali naj bi jo v okviru preiskave korupcije, v katero je vpleten Katar, gostitelj svetovnega nogometnega prvenstva. Iz njene grške socialistične stranke Pasok so že sporočili, da so jo iz nje izključili. Evropska poslanka je partnerica ene od štirih oseb, ki so jih v okviru omenjene preiskave pred tem prijeli in pridržali na policiji zaradi zaslišanja.

Pred tem je belgijsko državno tožilstvo sporočilo, da so v okviru preiskave suma korupcije v Evropskem parlamentu, v katero je vpletena neimenovana zalivska država, v Bruslju danes izvedli 16 preiskav in prijeli štiri osebe, tudi nekdanjega evropskega poslanca. Povedali so še, da se preiskava nanaša na domnevno kriminalno združbo ter domnevno korupcijo in pranje denarja. Dodali so, da sumijo, da zalivska država vpliva na gospodarske in politične odločitve Evropskega parlamenta, in sicer z nakazili velikih vsot denarja ali znatnimi darili tretjim osebam s pomembnim ali strateškim položajem v parlamentu.

Belgijska časnika Le Soir in Knack sta poročala, da naj bi šlo za lobiranje Katarja za svetovno nogometno prvenstvo in da naj bi aretirali štiri Italijane. Med njimi naj bi prijeli nekdanjega evropskega poslanca, socialista Antonia Panzerija in generalnega sekretarja Mednarodne konfederacije sindikatov Luco Visentinija.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas