DIGITALNI KLJUČ

Po vdoru hekerjev po Evropi zakrožila ponarejena digitalna potrdila

Kot poročajo italijanski mediji, naj bi ta potrdila že preklicali.
Fotografija: Digitalna potrdila. FOTO: Robertax Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Digitalna potrdila. FOTO: Robertax Getty Images/istockphoto

V italijanskih medijih so se včeraj pojavile informacije o hekerskem napadu in kraji digitalnih ključev, s katerimi izdajajo evropska digitalna covidna potrdila. Po Evropi so tako zakrožila veljavna, a ponarejena digitalna potrdila. Italijanska tiskovna agencija Ansa je navedla tudi, da se kraja ni zgodila v Italiji, temveč v eni od drugih evropskih držav.

Do razkritja naj bi prišlo, ko se je na spletu pojavila koda QR digitalnega covidnega potrdila nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, ki je bila ob skeniranju z aplikacijo za branje kod veljavna. Med prvimi so o tem poročali na spletnem blogu zerezone.it. Opozorili so, da so najverjetneje izpod nadzora ušli ključi, ki jih uporabljajo pri ustvarjanju covidnih potrdil in kode QR. Glede na dosedanje ugotovitve naj bi se ponarejene kode začele pojavljati po razpravi na spletnem forumu RaidForum.

Eno od ponarejenih digitalnih potrdil, ki ga aplikacija potrdia kot veljavnega. FOTO: Twitter
Eno od ponarejenih digitalnih potrdil, ki ga aplikacija potrdia kot veljavnega. FOTO: Twitter

Najverjetneje so bili ukradeni zasebni ključi, ki se uporabljajo za podpisovanje covidnih potrdil, nekakšni žigi, s katerimi se potrjujejo dokumenti. Rešitev bi bila razveljavitev teh ključev, kar bi razveljavilo vsa ustvarjena potrdila, in njihovo ponovno dajanje v obtok. Preiskava še poteka. Za zdaj ni znano, kako je prišlo do kraje in kaj to pomeni za nadaljnje izdajanje potrdil. Ansa poroča, da naj bi že preklicali vsa potrdila, ki so jih ustvarili z ukradenimi ključi.

Sodeč po spletnih virih, tudi slovenska aplikacija za preverjanje QR digitalnih potrdil ponarejena potrdila obravnava kot veljavna. O tem, kako bodo ukrepali, smo povprašali na NIJZ. Na odgovor še čakamo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije