SLOVO OD LETA 2021

Ognjemeti razsvetlili nebo: po svetu že vstopajo v leto 2022 (FOTO)

Kot prvi na svetu so ob 11. uri po srednjeevropskem času novo leto pozdravili prebivalci otokov Samoa, Tonga in Kiribati v Južnem Pacifiku.
Fotografija: Sydney. FOTO: Jaimi Joy, Reuters
Odpri galerijo
Sydney. FOTO: Jaimi Joy, Reuters

Drugače kot lani, ko so ognjemete zaradi pandemije covida 19 odpovedali, so danes ti spet razsvetlili nebo nad Samoo. Ta otoška država je v ta namen iz Nove Zelandije pripeljala pet strokovnjakov, ki so poskrbeli za pirotehnično predstavo. Na otočju Tonga medtem sile narave niti na silvestrovo niso dale miru – oblasti že od božiča svarijo ljudi pred približevanjem vulkanu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Ognjenik, ki je nazadnje izbruhnil leta 2014, je spet aktiven in v zrak bruha pepel in plin.

Melbourne. FOTO: Loren Elliott, Reuters
Melbourne. FOTO: Loren Elliott, Reuters
Samoa, Tonga in Kiribati so jo sicer zaradi svoje odmaknjene lokacije v pandemiji covida 19 odnesli razmeroma dobro. Njihove meje so že od začetka svetovne zdravstvene krize za tujce v pretežni meri zaprte.

Ob 14. uri so se novega leta med drugim razveselili v Sydneyju s šestimi tonami pisanih ognjemetov, ki so razsvetlili nebo nad tamkajšnjo opero. Drugače od lanskega leta, ko je bilo središče Sydneyja zaprto za gledalce, si je ognjemet tokrat v živo ogledalo več deset tisoč gledalcev. Vsi udeleženci so morali kupiti vstopnico za eno od približno 30 opazovalnih točk. Organizatorji so državljanom, ki niso kupili karte ali niso cepljeni, svetovali, naj se izogibajo mestnemu središču.

Sydney. FOTO: Jaimi Joy, Reuters
Sydney. FOTO: Jaimi Joy, Reuters

Ob 21. uri bodo v novo leto vstopili še v ZAE, še uro kasneje pa v Moskvi.

Od evropskih držav se bodo med prvimi od starega leta poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah, in sicer ob 23. uri po srednjeevropskem času. Uro zatem bo poleg Slovenije v leto 2022 vstopila še večina drugih držav članic EU. Sledili bodo še Britanci in Portugalci.

1. januarja ob 4. uri po srednjeevropskem času se bodo novega leta razveselili še Argentinci in del Brazilcev. V ZDA bodo dve uri kasneje najprej v novo leto vstopili na vzhodni obali, vključno z New Yorkom, ob 9. uri po srednjeevropskem času pa na zahodni obali, tudi v Los Angelesu. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Melbourne. FOTO: Loren Elliott, Reuters
Melbourne. FOTO: Loren Elliott, Reuters
Marsikje so zaradi pandemije znova odpovedali množična silvestrovanja na prostem, med drugim v Italiji, na Dunaju, v Berlinu, Parizu in Rio de Janeiru. Ponekod jih kljub temu spet pripravljajo, a večinoma ob upoštevanju omejitvenih ukrepov. Za to so se odločili v Madridu, Moskvi, Sydneyju in New Yorku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije