SREČEN RAZPLET

Osemletnik s hudim vnetjem po koroni: napovedali so mu le odstotek možnosti za preživetje

Kar naenkrat se mu je stanje poslabšalo in komaj se je rešil.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Osemletni fantek iz Zagreba je po okužbi z novim koronavirusom, za katero ni nihče vedel, da jo sploh ima, dobil najhujšo obliko večorganskega vnetnega sindroma. Srce mu je v nekem trenutku nehalo biti, več dni je bil priklopljen na aparate za predihavanje. Za hrvaški portal Nova TV je spregovoril njegov oče Alen Gibač. Sin se je sredi popoldneva začel zelo slabo počutiti, »Imel je visok tlak, težko je dihal, se dušil, primanjkovalo mu je zraka. Zdravniki so nam povedali, da česa podobnega, ko bi se otroku le v nekaj urah tako naglo poslabšalo zdravje, niso še nikoli videli.«


»Nisem vedel, da mu je srce nehalo biti«


»Šele pozneje sem izvedel, da mu je srce nehalo biti in da ga je zdravniku uspelo reanimirati. Povedal mi je, da ima moj otrok le 50 odstotkov možnosti za preživetje, a sem pozneje izvedel, da so bile te možnosti še manjše, in sicer le en odstotek. Mi smo vseskozi upali in molili, da bo ozdravel,« je povedal oče.

»Deček je doživel hudo obliko večorganskega vnetnega sindroma, ki lahko prizadene kateri koli organski sistem, največkrat srce,« je povedal Sandro Dessaedo z oddelka za intenzivno terapijo v KBC Zagreb. »Do srčnega zastoja je pri dečku prišlo v bolnišnici, kar je bil pomemben trenutek pri reanimaciji.«

»Nismo vedeli, koliko bo srce okrevalo in ali bo potrebna kakšna vgradnja trajne mehanične podpore, morda celo transplantacija, tako da se je k sreči vse končalo na najboljši možen način,« je povedala Sanja Konosić, specialistka anesteziologije, reanimatologije in intenzivnega zdravljenja.
 

Srce mu zdaj lepo bije


Osem dni je bil deček priklopljen na aparate za srce in pljuča. »Otroku se je uspelo rešiti respiratorja, a z nami ni želel govoriti, vse dokler ni šel na običajen oddelek, potem je spregovoril. Nihče ni bil bolj vesel od nas,« je povedala Mirjana Saratlija, glavna sestra na oddelku za pediatrijo intenzivne enote. »Srce mu zdaj dobro bije in vse kaže, kot da se ni nič zgodilo,« je dodala tamkajšnja kardiologinja.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije