POTRES

Pekel na rajskem otoku v Indoneziji

To je že drugi potres, ki je letos poleti prizadel otok Lombok.
Fotografija: Žrtve so oskrbeli kar na ulici. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Žrtve so oskrbeli kar na ulici. FOTO: Ap

Džakarta – Na indonezijskem otoku Lombok, zelo priljubljeni turistični destinaciji, je v silovitem potresu umrlo najmanj 91 ljudi. To je bil že drugi smrtonosni potres, ki je prizadel otok in zamajal tudi sosednji Bali. Prvič se je zgodilo 29. julija, ko je umrlo 16 ljudi, uničenih je bilo na stotine hiš, v nedeljo pa je območje prizadel potres sedme stopnje in zahteval še več žrtev.

Številne so pokopali lastni domovi. FOTO: Ap
Številne so pokopali lastni domovi. FOTO: Ap

Reševalcem nekaterih območij še ni uspelo doseči, ogrožajo jih podrti mostovi, uničen električni sistem in ruševine na cestah. Poleg smrtnih žrtev, ki jih je iz ure v uro več, je resno ranjenih več kot 200 ljudi. Uničenih je na tisoče domov in stavb, približno 20.000 ljudi je v začasnih zavetiščih. Središče potresa je bilo le 10 kilometrov pod površjem, tovrstni plitvi potresi so običajno bolj nevarni od globljih. »Sedeli smo za mizo in večerjali, ko nas je okoli sedme ure zvečer silovito streslo. Ugasnile so luči in vsi smo bežali,« se spominja turist iz Avstralije Kim Liebelt. »Na nas je začela padati streha, letele so skale, vsi smo tekli na varno.«
Evakuacija turistov FOTO: Ap
Evakuacija turistov FOTO: Ap

Na pomoč je priskočila vojska, številne ranjence so oskrbeli kar na prostem, saj so bile tudi bolnišnice poškodovane. »Med ljudmi je zavladala panika, bili so razpršeni po ulici. Številne stavbe, ki jih je poškodoval prejšnji potres, so se dokončno zrušile,« je povedal predstavnik agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami Sutopo Nugroho.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije