SKRB VZBUJAJOČE

Opozorilo pred naslednjo pandemijo: »Hujša bo od korone, lahko pobije 50 milijonov ljudi«

Kako bi lahko bil videti potek naslednje pandemije?
Fotografija: Svarita pred naslednjo epidemijo. FOTO: Prot Tachapanit Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Svarita pred naslednjo epidemijo. FOTO: Prot Tachapanit Getty Images/istockphoto

Naslednja pandemija bi lahko nastala zaradi milijona neodkritih virusov in bi bila bolj smrtonosna kot covid, svarita izdelovalca cepiva Kate Bingham in Tim Hames. Trdijo, da bi izbruh virusa lahko ubil do 50 milijonov ljudi, tako kot španska gripa. Dvojec je v svoji novi knjigi pojasnil, kako bi lahko bil videti potek naslednje pandemije, in izdal ostro opozorilo, navaja The Sun.

»Seveda vsi ne predstavljajo grožnje ljudem – a mnogi jo«

»Pandemija gripe 1918–1919 je ubila najmanj 50 milijonov ljudi po vsem svetu, kar je dvakrat toliko, kot jih je bilo ubitih v prvi svetovni vojni. Danes bi lahko pričakovali podobno število smrti zaradi enega od številnih virusov, ki že obstajajo,« pravita in dodajata, da obstaja več virusov, ki se hitro razmnožujejo in mutirajo, kot je vseh drugih oblik življenja na našem planetu skupaj. »Seveda vsi ne predstavljajo grožnje ljudem – a mnogi jo.« Obstaja tudi tveganje, da lahko virusi skačejo med vrstami in »dramatično mutirajo«.

»Ne moremo računati, da bomo naslednjo pandemijo zlahka zajezili«

»Doslej so znanstveniki seznanjeni s 25 družinami virusov, od katerih vsaka vključuje na stotine ali tisoče različnih in vsaka bi se lahko razvila tako, da bi povzročila pandemijo,« sta povedala izdelovalca cepiva. Trdita, da je imel svet nekoliko »sreče« s pandemijo covida, kljub temu da je virus ubil približno 20 milijonov ljudi. »Po drugi strani ima ebola približno 67-odstotno umrljivost. Ptičja gripa s 60 odstotki ne zaostaja. Zato zagotovo ne moremo računati na to, da bomo naslednjo pandemijo zlahka zajezili,« sta opozorila.

image_alt
Evropska komisija odobrila drugo prilagojeno različico cepiva proti covidu-19

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije