TETOVAŽE

Odkrili najstarejše orodje za tetoviranje

Puranje kosti in barve ležale na polici.
Fotografija: Kosti so ošpičili in polnili z barvilom.
Odpri galerijo
Kosti so ošpičili in polnili z barvilom.

NASHVILLE – Na prvi pogled kup kosti, v resnici pa gre za ostanke najstarejšega pribora za tetoviranje, kar jih poznamo. Zakopani so bili v grobu ameriškega Indijanca zahodno od Nashvilla v ameriški zvezni državi Tennessee. Po prvih ocenah so stari najmanj 3600 let, odkrili pa so jih leta 1985. Od takrat so puranje kosti, posodice z barvilom in kamnito orodje ležali na polici, šele nedavno pa sta jih podrobneje pregledala raziskovalca Aaron Deter-Wolf in Tanya Peres in ugotovila, da gre za pomembno najdbo.

Domorodci so verjeli v čudežno moč telesnih poslikav.
Domorodci so verjeli v čudežno moč telesnih poslikav.

»Čeprav poznamo tetovirane mumije z vseh koncev sveta, doslej nismo veliko vedeli o tem, kakšno orodje so pri tem uporabljali. Številna starodavna orodja so opisovali kot pripomočke za tetoviranje, vendar so bile to osebne ocene raziskovalcev, ne neposredni dokazi,« je pojasnila Tanya. »Naši predmeti so bili nedvomno namenjeni tetoviranju, to so potrdile tako analize njihove uporabe kot okoliščine njihovega odkritja.«

Za arheologe je zelo pomembno, da si vedno znova ogledujejo stara odkritja, saj se naše razumevanje preteklosti spreminja, s sodobnimi tehnologijami pa lahko odkrivamo čedalje več informacij o starodavnih ljudeh, njihovi družbeni ureditvi in duhovnosti. Strokovnjaki so še toliko bolj navdušeni, saj najdba razkriva, da se je tetoviranje na območju današnjega Tennesseeja začelo tisoč let prej, kot je veljalo doslej. S poslikavo kože so otroke obredno sprejemali v svet odraslih, izkazovali pripadnost plemenu, tetovaže so imele vlogo v zdravstvu, imele naj bi terapevtske učinke. Domorodci so verjeli, da z njimi vzpostavljajo stike z duhovi, ki jih varujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije