STOCKHOLM

Odkrili 400 let staro ladjo

Ladjo Äpplet so Švedi načrtno potopili leta 1659. Gre za sestrsko ladjo Vase, ki je razstavljena v muzeju.
Fotografija: Vaso si je mogoče ogledati v muzeju. FOTO: Visit Sweden
Odpri galerijo
Vaso si je mogoče ogledati v muzeju. FOTO: Visit Sweden

Švedski podvodni arheologi so, kot so sporočili iz Muzeja razbitin, ki stoji v Stockholmu, decembra lani pri otoku Vaxholm odkrili razbitine ladje Äpplet (Jabolko, op. p.). Ta je bila zgrajena leta 1629, gre pa za sestrsko ladjo Vase, ki se je potopila na svoji krstni plovbi 10. avgusta 1628. In sicer le nekaj minut po izplutju iz stockholmskega pristanišča.

Ostanke slednje so odkrili konec petdesetih let prejšnjega stoletja in jo 24. aprila 1961 dvignili iz morja. Pozneje so jo razstavili v Muzeju Vasa v Stockholmu. Večino lesenih delov ladje Vasa je namreč precej dobro ohranjenih, zahvala za to pa gre ugodnim podvodnim razmeram na območju, kjer se je potopila. Vzrok za to je bila konstrukcijska napaka. Enostavno ni bila stabilna za plovbo, saj je bila že osnovna konstrukcija pretežka in previsoka, vse skupaj pa je hkrati poslabšalo tudi 64 topov.

Razbitine ladje Äpplet.  FOTO: Muzej razbitin
Razbitine ladje Äpplet.  FOTO: Muzej razbitin


Obe ladji, Äpplet in Vasa, je dal leta 1625 zgraditi takratni švedski kralj Gustav II. Adolf. Ladjo Äpplet so leta 1659 načrtno potopili v bližini otoka Vaxholm, saj so s tem želeli preprečiti sovražnikom, da bi lahko pripluli vse do švedske prestolnice. Pred tem je bila Äpplet del vojaške flote, ki je tudi v času tridesetletne vojne plula proti Nemčiji. Na krovu je takrat imela 1000 mož, od katerih je bilo 900 vojakov. Uporabljali so jo vse do leta 1658, ko so ugotovili, da bi bilo njeno popravilo oziroma vzdrževanje predrago. Leto dni pozneje pa so jo, kot že rečeno, potopili. Obe ladji je konstruiral Hein Jacobsson, ki je že pred izplutjem Vase ocenjeval, da bo ta na morju precej nestabilna. A kralj tega ni želel slišati, saj se je z ladjo želel postaviti pred takratnimi evropskimi pomorskimi velesilami. Zato je Jacobsson pri ladji Äpplet naredil nekaj predelav in izboljšav. V nasprotju z Vaso ladja Äpplet ne bo razstavljena v muzeju. Najverjetneje bo tako ostala pod vodo, bodo morali pa njene razbitine dobro zaščititi pred radovednimi potapljači. Ti imajo sicer že zdaj tam prepoved potapljanja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije