EVROPSKA INICIATIVA

Nič več kovancev za 1 in 2 centa? Zaokroževali bi na 5

Evropska unija je predstavila možnost, da iz obtoka umakne kovance najmanjših vrednosti.
Fotografija: Se bomo poslovili od kovancev za en in dva centa? FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Se bomo poslovili od kovancev za en in dva centa? FOTO: Leon Vidic

Evropska unija je predstavila možnost, da bi iz obtoka umaknila kovance za 1 in 2 centa. Tako bi v gotovini lahko plačevali le še s kovanci za 5 centov, zato bi tako zaokroževali tudi cene. Za takšno potezo so se že odločile posamezne države: Finska jih je zavrnila že ob uvedbi evra, umaknila jih je tudi Nizozemska, Irska, Belgija, pa tudi Italija, ki je izračunala, da kovanje in logistika teh kovancev pravzaprav stane več, kot so vredni. Neuradno: kovanje in logistični stroški kovanca za en cent naj bi stalo štiri cente. Podobni stroški naj bi znašali za kovance za dva centa.

Med razlogi za umik EU navaja tudi možnost prenosa okužb, sicer pa je v raziskavi, ki jo je izvajala med letoma 2013 in 2018, že ugotovila številne negativne plati kovancev najmanjših vrednosti. Med drugim so ugotovili, da redko zaidejo v pretok in se uporabljajo za plačevanje, temveč se najpogosteje kopičijo in tudi izgubljajo. Ko drobiž dobimo v trgovini, ga po navadi pospravimo v denarnico, od tam pa dolgo ne gre naprej. Poleg tega pa je lanska raziskava Eurobarometra tudi pokazala, da 65 odstotkov državljanov evrskega območja ne bi imelo nič proti, če bi kovance umaknili.

Razlog, da je EU sploh uvedla kovance tako nizke vrednosti je menda v preračunavanju cen iz prejšnjih valut držav, saj so se želeli čim bolj približati dejanskim vrednostim.

EU je pobudo pripravila na podlagi dosedanjih ugotovitev Evropske komisije, k javni razpravi, ki bo odprta štiri tedne, pa je povabila vse državljane članic evrskega območja. Na podlagi predlogov in mnenj bo pobudo tudi predstavila pristojnim evropskim organom.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije