VESOLJCI NA ZEMLJI?

Nenavadne luknje na nebu, Nasa pojasnjuje

Zanimiv pojav buri duhove in podžiga teoretike zarot, ki so ga zamenjali za leteče krožnike
Fotografija: Vremenski fenomen FOTO: Pr2is Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Vremenski fenomen FOTO: Pr2is Getty Images/istockphoto

Nasin satelit je posnel fotografijo ogromnih obročastih struktur nad Mehiškim zalivom. Gre za posebne oblake, vidne tako z Zemlje kot iz vesolja. Tovrstni oblaki pa niso nov pojav, raziskovalci ga dokumentirajo že od leta 1940, poroča Nasa. Šele pred približno 15 leti so zanj našli razlago in pomirili ljudi, ki se bojijo vdora nezemljanov.

Videti je, kot da bi nekdo udaril v nebo

Posebnosti se uradno imenujejo oblaki cavum ali luknjasti oblaki. Zaradi nenavadne oblike ni čudno, da so jih ljudje zamenjali za leteče krožnike ali druge nerazložljive pojave. 

Tak tip oblaka se pojavi, ko letalo leti skozi altokumuluse, oblake srednjih višin, nastale iz podhlajenih kapljic, pravita študiji iz let 2010 in 2011. Če ne bi bilo človeške tehnologije, oblaki cavum torej ne bi obstajali.

Raziskovalci iz Nasinega raziskovalnega centra Langley so leta 2010 ugotovili, da manjši, kot je kot, pod katerim letalo leti skozi oblake, večja je luknja, ki ostane za njim.

Kateri koli tip letala ustvari takšne oblake

Nasin satelit Terra je 30. januarja posnel fotografije »grozda« oblakov cavum blizu zahodne obale Floride. Več kot 1000 poletov na dan z mednarodnega letališča v Miamiju prispeva svoj delež k povzročanju takšnih lukenj.

Satelit Terra je sicer namenjen proučevanju sprememb v Zemljini atmosferi in učinkov podnebnih sprememb. Raziskovalci uporabljajo podatke, ki jih zbere, za boljšo sliko vpliva človekovih dejavnosti in naravnih nesreč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije