PORTRET

Največji Beethoven na svetu

Krasi polje blizu Verone. Tehnika: traktor in plug.
Fotografija: Poklon 250. obletnici skladateljevega rojstva in krsta FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Poklon 250. obletnici skladateljevega rojstva in krsta FOTO: Twitter

Kakšen poklon nemškemu skladatelju je izkazal Dario Gambarin, umetnik, ki je s svojimi upodobitvami sicer pritegnil že nemalo pozornosti. Da bi proslavil rojstvo in krst Ludwiga van Beethovna, je na polju v severni Italiji ustvaril portret glasbenega virtuoza, ki se je rodil pred 250 leti.


Napis Absolut! 1770 spremlja mojstrovino v občini Castagnaro, kakšnih 50 kilometrov od Verone, Beethoven pa je upodobljen z resnim izrazom na obrazu. Portret je izdelal z oranjem, in sicer s traktorjem in plugom, ki, kot kaže, nista le del kmetijske mehanizacije, temveč tudi sredstvo likovnega izražanja. Portret je velik kar 25.000 kvadratnih metrov in velja za največjega Beethovna na svetu, a preden je podobo zoral, jo je izdelal z označbami, ki so ustvarile nekakšno risbo.

»Ta velikanski portret posvečam Beethovnu v upanju, da bo njegova Oda radosti simbol našega znova najdenega veselja v življenju,« je Gambarin povedal ob razkritju mojstrovine na polju. »Goreče upam, da se bo pandemija čim prej končala, verjeti pa moramo tudi v moč cepiva.«

Gambarin je sicer že dolgo znan po svojih umetninah, ki jih ustvarja na poljih, lani se je tako poklonil tudi Leonardu da Vinciju ob 500. obletnici smrti umetnika in izumitelja, iz zemlje pa je ustvaril tudi že papeža Frančiška in pa Benedikta XVI., Nelsona Mandelo, Baracka Obamo, Hillary Clinton, Danteja Alighierija, Vladimirja Putina, Mikija Miško in številne simbole ter napise. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije