FINANCIRANJE INFRASTRUKTURE

Načrtujete potovanje na Novo Zelandijo? Obdavčili vas bodo

Napovedali so uvedbo davka za turiste in zvišanje nekaterih drugih pristojbin za tujce.
Fotografija: Nova Zelandija. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Nova Zelandija. FOTO: Getty Images

WELLINGTON – Novozelandski turizem v zadnjih letih cveti, število prihodov turistov je v zadnjih treh letih zraslo za tretjino. Med lanskim in letošnjim aprilom so jih v državi, ki ima 4,5 milijona prebivalcev, našteli 3,8 milijona. Minister za turizem Kelvin Davis je pojasnil, da tako močna rast močno vpliva na stroške in dostopnost javno zagotovljene infrastrukture. Marsikje bo to treba temeljito prenoviti (od toaletnih prostorov do parkirišč).
 
Davek od 25 do 35 novozelandskih dolarjev (od 15 do 21 evrov) bo za tuje turiste uveden sredi prihodnjega leta, medtem ko bodo pristojbine za priseljevanje in vizume dražje že od letošnjega novembra. Avstralci in prebivalci večine pacifiških otokov bodo iz ukrepa izvzeti. Turizem je ključna dejavnost novozelandskega gospodarstva, z novim davkom pa načrtujejo v prvem letu zbrati 80 milijonov novozelandskih dolarjev, kar bo država namenila razvoju turistične infrastrukture in različnim konservatorjem.

Glavna opozicijska Nacionalna stranka sicer meni, da bo uvedba davka škodila Novi Zelandiji in jo naredilo turistično manj privlačno, a Davis takšne očitke zavrača in meni, da bo vpliv na število prihodov turistov minimalen. Kot primer je navedel turista iz ZDA, ki v povprečju za obisk Nove Zelandije zapravi okoli 1200 novozelandskih dolarjev. Dodatni strošek zaradi načrtovanega davka tako po Davisovi oceni ne bo usoden.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije