ČEŠKA

Na predsedniških volitvah zmagal general Pavel, Pirc Musarjeva že čestitala (FOTO)

8,3 milijona volilnih upravičencev na Češkem je tokrat tretjič v zgodovini neposredno volilo predsednika države.
Fotografija: FOTO: David W Cerny Reuters
Odpri galerijo
FOTO: David W Cerny Reuters

Na predsedniških volitvah na Češkem je zmagal upokojeni general Petr Pavel. Po 80 odstotkih preštetih glasovnic je prejel 56,4 odstotka glasov, njegov protikandidat, nekdanji premier in milijarder Andrej Babiš pa 43,5 odstotka, je sporočil češki statistični urad.

Volilna udeležba v drugem krogu volitev, ki je potekal v petek in danes, je bila po poročanju tujih tiskovnih agencij visoka, okoli 70-odstotna.

Volilna kampanja pred drugim krogom je bila ostra in občasno celo sovražna, zaznamovala pa jo je vojna v Ukrajini.

8,3 milijona volilnih upravičencev na Češkem je tokrat tretjič v zgodovini neposredno volilo predsednika države. Pred tem je češkega oz. češkoslovaškega predsednika volil parlament. Sedanji predsednik Miloš Zeman, ki se mu bo 8. marca iztekel drugi predsedniški mandat, ni več mogel kandidirati za položaj.

FOTO: David W Cerny Reuters
FOTO: David W Cerny Reuters

Čeprav je njegova vloga večinoma protokolarna, češki predsednik tudi imenuje vlado, izbira guvernerja centralne banke in ustavne sodnike ter je vrhovni poveljnik oboroženih sil.

Novi predsednik države bo položaj prevzel v času rekordne inflacije v srednjeevropski članici EU in Nata ter velikih javnofinančnih primanjkljajev, povezanih z vojno v Ukrajini.

FOTO: David W Cerny Reuters
FOTO: David W Cerny Reuters

Pirc Musarjeva že čestitala

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je novoizvoljenemu češkemu predsedniku Petru Pavlu danes čestitala za zmago na volitvah. Na Twitterju mu je zaželela uspeh pri njegovih prizadevanjih. Zapisala je še, da se veseli krepitve prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Češko, da bi ljudem zagotovili uspešno prihodnost v Evropski uniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije